Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Atraktívnejšie škodovky prekvapia

V rámci úprav automobilov celej modelovej palety pre modelový rok 2017 uvádza mladoboleslavská automobilka na trh rad atraktívnych noviniek. Ku kľúčovým oblastiam patrí širšia ponuka infotainmentu, vyššia úroveň konektivity a emocionálnejší dizajn.

Mestské vozidlo Škoda Citigo bude v modelovom roku 2017 ešte atraktívnejšie. Počnúc výbavou Ambition bude v predných reflektoroch sériovo integrované LED – denné svietenie, výbava Style dostane zatmavené zadné skupinové svetlá. V jej prípade možno zvoliť aj Colour-Paket, v rámci ktorého sú strecha a kryty vonkajších spätných zrkadiel lakované čierno alebo bielo. Do interiéru vozidiel bude na želanie dodávaná automatická klimatizáciu Climatronic, nový displej Maxi DOT ako aj svetelný a dažďový senzor. U výbav Ambition a Style je vo vozidle štandardne pod sedadlom spolujazdca dáždnik. Nové sú v ponuke aj rádia (Blues a Swing), disponujúce celým radom možností pripojenia k externým zdrojom hudby. Rádio Swing má navyše farebný displej, šesť reproduktorov a možnosť prepojenia cez Bluetooth. Jeho prostredníctvom teraz môže vodič komunikovať so svojim smartfónom umiestneným v novom držiaku mobilných telefónov na palubnej. Aplikácia spolupracujúca s operačnými systémami iOS a Android slúži na navigáciu, zobrazenie prevádzkových dát vozidla, handsfree-telefonovanie, napomáha k úspornej jazde, umožňuje reprodukciu hudby a tiež príjem rozhlasového signálu.

Škoda Fabia Combi

Najdôležitejšie novinkou modelového radu Škoda Fabia je adaptívny tempomat (ACC), ktorý bude automobilka, v kombinácii s motormi 1,2 TSI a 1,4 TDI, dodávať pre obidve vyhotovenia karosérie. Adaptívny tempomat pracuje v rozsahu rýchlostí 30 až 160 km/h, systém využíva pre detekciu okolitých vozidiel radarový senzor. Ďalšími novinkami sú dáždnik pod sedadlom spolujazdca (sériová výbava od výbavy Ambition) a deliaca sieť pre verziu Fabia Combi. Atraktívnejší bude po novom aj exteriér. Pre všetky verzie výbavy je k dispozícii zadná parkovacia kamera s ostrekovačom a LED-osvetlenie evidenčného čísla (sériová výbava od verzie Style). Novinkou je tiež rozšírená ponuka atraktívnych farebných prevedení Colour Concept aj s 15-palcovými zliatinovými diskami „MATON“ v troch farbách (strieborná, čierna, biela).

Škoda nové poťahy

Pri modeloch Rapid a Rapid Spaceback sa zmeny sústredili predovšetkým do interiéru. Najatraktívnejšou z nich je nové čalúnenie sedadiel kombinujúce látku a kožu. Dostupná je tiež stredová lakťová opierka vzadu. Pre výbavy Ambition a Style sú zasa k dispozícii nové vzory látok. Stredová lakťová opierka vpredu a lakťovej opierky vo výplniach dverí sú obšité ozdobným stehom. Modely Monte Carlo môžu mať aj čierne čalúnenie stopu.

Ďalšou novinkou je ambientné osvetlenie kabíny, zahŕňajúce svetelné zdroje v priestoroch pre nohy predných sedadiel, v stredovom paneli a v odkladacích schránkach vo výplniach dverí. Základná výbava Active je vybavená chrómovanými vnútornými kľukami a dekoračnými prvkami v interiéri, v batožinovom priestore je teraz štandardne 12V zásuvka. Ponuku noviniek dopĺňajú na želanie dodávané ozdobné chrómované lišty na dverách, zadná parkovacia kamera s ostrekovačom a LED-osvetlenie registračnej značky. Tempomat je teraz dodávaný spoločne s obmedzovačom rýchlosti. Dáždnik pod sedadlom spolujazdca je v sériovej výbave.

Škoda Yeti a Yeti Outdoor prichádzajú do nového modelového roka s celým radom noviniek. Pre všetky verzie modelu Yeti je na želanie k dispozícii LED-osvetlenie registračnej značky (sériovo pre výbavu L & K), voliteľná klimatizácia Climatronic má aj peľový filter. Yeti Outdoor bude v ponúke aj s motorizáciou 1,2 TSI (81 kW/110 k) vo verzii s manuálnou aj automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Verziu Outdoor možno objednať aj v základnej výbave Active, medzi ktorej základné prvky patrí napríklad MFA palubný počítač. Paket Active PLUS pre model Yeti teraz obsahuje predné hmlové reflektory a výškovo nastaviteľné sedadlá vodiča i spolujazdca. Športovo ladený model Yeti Monte Carlo je k dispozícii aj s motorizáciou 2,0 TDI (81 kW/110 k) a pohonom 4 × 4.

 

Škoda Octavia 1.0 TSI

V bestselleri Škoda Octavia výrobca prepracoval ponuku motorizácií. Preplňovaný benzínový trojvalec v palete nahradí štvorvalec 1,2 TSI (81 kW/110 k). Motor 1,0 TSI, ktorý sa pýši maximálnym výkonom 85 kW (115 k) a vyniká veľmi kultivovaným chodom, možno kombinovať so šesťstupňovou manuálnou alebo sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Spotreba liftbacku v tzv. novom európskom jazdnom cykle (NEDC) je pritom iba 4,5 l/100 km (104 g CO2/km). Pre model Octavia 1,4 TSI G-TEC, alternatívne spaľujúci zemný plyn alebo benzín, je k dispozícii aj sedemstupňová prevodovka DSG. Pre motorizácie s výkonom 110 kW (150 k) alebo vyšším je na želanie k dispozícii aj adaptívny podvozok DCC (Dynamic Chassis Control), s ktorým možno nastavenie tlmičov prepínať v režimoch Comfort, Normal a Sport. Octavia Scout má nové 18-palcové kolesá z ľahkých zliatin „Pictoris S“, pre všetky modely budú k dispozícii aj čierne 17-palcové kolesá „Terron“.

Interiér modelu Octavia je teraz vďaka novým prvkom ešte atraktívnejší. Voliteľný Phonebox pripojí smartphone bezdrôtovo a podľa Qi-štandardu ho aj indukčne nabíja (pre kompatibilné telefóny). Tablet je teraz možné upevniť do špeciálneho držiaka na operadlách predných sedadiel, na konci leta bude ako voliteľná výbava nasledovať dáždnik pod sedadlom spolujazdca. Klimatizácia Climatronic dostala peľový filter, zadná parkovacia kamera je vybavená ostrekovačom.

 

V prípade vlajkovej lode značky, modelu Škoda Superb, sa zmeny po prvom roku na trhu týkajú predovšetkým techniky. Pre varianty so športovým alebo adaptívnym podvozkom Dynamic Chassis Control (k dispozícii pre motorizácie s výkonom 110 kW/150 k alebo vyšším) je v ponuke aj riadenie s progresívnym účinkom. Pomocou špeciálne ozubeného hrebeňa sa mení pomer prevodu riadenia v závislosti od natočenia volantu a prevádzkových podmienok. Superb Combi so štandardným podvozkom bude mať na zadnej náprave na želanie Nivomat, teda samočinnou reguláciu svetlej výšky vozidla pri premennom zaťažení nákladom. Novo je možné na želanie objednať výbavu Personalizácia, ktorá v spojení s Driving Mode Select uloží do pamäte nastavenia jazdného profilu, infotainmentu, polohu sedadiel ako aj vonkajších spätných zrkadiel.

Ponuku diskov dopĺňajú nové 19-palcové disky „Phoenix“ v čiernej farbe. Interiér modelu Superb L & K môže byť na želanie hnedý, hnedo-béžový alebo čierny. Atmosféru v interiéri doladí viacero detailov. Nové bezrámové vnútorné spätné zrkadlo s automatickým clonením, voliteľné ambientné osvetlenie ponúka ďalších sedem farieb (teraz celkom 10). Klimatizácia Climatronic dostala peľový filter a zadná parkovacia kamera ostrekovač. Nakladanie do batožinového priestoru uľahčujú nové Simply Clever riešenia. Napríklad praktické kotviace oká po stranách batožinového priestoru a tiež rozšírená funkcia virtuálneho pedálu, ktorý teraz elektricky ovládané piate dvere nielen otvára, ale aj zatvára.

 

Škoda Auto (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov