Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën C4 Picasso jazdil bez zásahu šoféra

Dve vozidlá PSA Group prešli v režime autonómnej jazdy z Paríža do Amsterdamu. 

 Dve vozidlá Citroën C4 Picasso prešli vyše 300 kilometrov v autonómnom režime, aby sa zúčastnili na významnom európskom podujatí v Amsterdame, kde sa stretlo dohromady asi tucet výrobcov automobilov, ako aj ministrov dopravy z krajín Európskej únie, v ktorej Holandsko v súčasnosti zastáva predsedníctvo Rady.

Citroen Picasso autonomna jazda - 001     Citroen Picasso autonomna jazda - 003

Obe autá opustili Velizy, Francúzsko, v režime “eyes off” (so zatvorenými očami), tj bez zásahu vodiča a prešli niekoľko sto kilometrov medzi Parížom a Amsterdamom na verejných úsekoch cestnej siete. Režim “eyes off” zodpovedá tretiemu stupňu autonómnej jazdy*, čo znamená, že vodič nemusí vykonávať žiadnu akciu okrem jednoduchého overovania, či systémy fungujú správne. Dvaja blogeri a novinári boli vyzvaní, aby si vyskúšali autá na cestách vo Francúzsku.

Táto nová iniciatíva PSA Group sa zhodovalo s “The Experience”, európskou akciou ktorá sa konala 14. apríla 2016 ako súčasť neformálneho summitu ministrov dopravy EÚ v Amsterdame. V čele príprav na samit Európskej rady vydali  vyhlásenie, vyzývajúce výrobcov a vlády, aby spolupracovali s cieľom posilniť výskum a vývoj v oblasti autonómneho riadenia, prinesie a zaviesť vyspelejšiu infraštruktúru.

Citroen Picasso autonomna jazda - 002     Citroen Picasso autonomna jazda - 005

PSA Group využila iniciatívu “The Experience”, ktorú iniciovalo holandské ministerstvo infraštruktúry a životného prostredia a hlavné mesto Amsterdam, aby predstavila svoje dve autgomobily “eyes off” tretieho levelu a demonštrovalo autonómnu jazdu v praxi. Ministrom dopravy EÚ bola daná možnosť sadnúť si do autonómnych vozidiel od rôznych výrobcov a užiť si skúšobnú jazdu na vzdialenosť niekoľkých kilometrov v reálnych prevádzkových podmienkach.

V júli 2015 sa PSA Group sa stala prvým výrobcom automobilov, ktorý získal potrebné súhlasy na testovanie svojich autonómne riadených vozidiel na verejných cestách v bežnej premávke vo Francúzsku. Štyri prototypy vzidiel Citroën C4 Picasso doteraz prešli viac ako 20 000 km v autonómnom režime z Paríža do Bordeaux a z Paríža do Vigo v Španielsku. Od roku 2018 bude PSA Group ponúkať vozidlá s monitorovanými automatizovanými jazdnými vlastnosťami a od roku 2020 predstaví automobily s úplne autonómnými jazdnými vlastnosťami, ktoré umožňujú vodičovi ponechať autonómnemu systému vozidla úplnú kontrolu nad jazdou.

Nové aplikácie dláždia cestu pre budúcu generáciu vozidiel, zameraných na optimalizáciu mobility klientov a ponúkajú bezproblémové užívateľské vlastnosti a viac pohodlia a väčšiu bezpečnosť.

PSA (šr)

* Existuje päť úrovní autonómnej jazdy: “hands on”, “hands off”, “eyes off”, “mind off”, and “driverless”.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov