Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reprezentatívny unikát: Audi A8 L extended

Prémiový výrobca vyvinul a ponúka zákazníkom špeciálny sedan: Audi A8 L extended.

U Audi je (niekedy) zákazníkom aj kráľ.  Príkladom je predĺžené Audi A8 L vo veľkosti King Size. S dĺžkou 6,36 metra a rázvorom 4,22 metra  ponúka Audi A8 L extended cestujúcim šesť pohodlných kresiel prvej triedy.

Vývoj a výroba nezvyčajne dlhého luxusného sedanu trvala menej ako rok. Výsledkom úsilia skupiny odborníkov je elegantný noblesný unikát, ktorý spĺňa  všetky kritériá a vysoké štandardy sériového modelu. Hlavné výzvy boli v dosiahnutí čo najleopšej bezpečnosti a tuhosti XXL karosérie, ako aj v stvárnení siluety automobilu.

Audi A8 L extended  ťaží z ľahkej karosérie sériového modelu, ktorá je navrhnutá podľa zásad Audi Space Frame kompletne z hliníka. Inžinieri rozšírili bočné prahy a stredový tunel prevodovky hliníkovými profilmi. V stredovom tuneli slúžia aj na cirkuláciu vzduchu. Dvojitý zadná stena oddeľuje kabínu od batožinového priestoru; v streche kabíny sú tiež  prídavné hliníkové profily a krížové spevnenia. Vďaka týmto konštrukčným prvkom je torzná a skrutková tuhosť predĺženého modelu takmer na úrovní sériového modelu A8 L.

Reprezentatívna XXL limuzína zaujme v modrej metalíze Moonlight a prekoná model A8 v dĺžke a rázvore osí kolies o 1,09 metra. S cieľom zabezpečiť harmonickú líniu strechy je celá karoséria od A-stĺpika kompletne prepracovaná.

Nad hlavami cestujúcich je 2,40 metra dlhé strešné okno, ktoré vytvára ešte intenzívnejší pocit veľkolepého priestoru. Sú pod ním aj žalúzie zvlášť pre každý rad sedadiel, ktoré majú  zabrániť nadmerný ohrev interiéru od silného slnečného žiarenia. Do predných svetlometov a koncových svetiel sú integrované malé obrysové svetlá, aké sú predpísané pre vozidlá tejto dĺžky zo strany zákonodarcu.

V Audi A8 L extended sedia všetci cestujúci v smere jazdy. Všetkých šesť sedadiel je čalúnených obzvlášť jemnou kožou Valcon zamatovo béžovej farby. V druhom a treťom rade majú sedadlá elektricky nastaviteľné sedáky aj operadlá. V treťom rade sa nachádzajú informačný displej, televízna obrazovka a chladiaci box.

Pohon unikátneho predĺženého modelu A8 zabezpečuje pohonná jednotka 3,0 TFSI s výkonom 228 kW (310 koní), ktorá má krútiaci moment až 440 Nm. Umožňuje sedanu zrýchliť za 7,1 sekundy z 0 na 100 km/h a dosiahnuť elektronicky obmedzenú najvyššiu rýchlosť 250 km/h. Osemstupňovou prevodovka Tiptronic prenáša silu motora na trvalý pohon všetkých kolies quattro. Za 19-palcovými kolesami v 15-lúčovom dizajne je brzdový systém, ktorý suverénne spomalí viac než šesť metrov dlhú luxusnú limuzínu s pohotovostnou hmotnosťou 2418 kg.

Audi (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov