Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autonómny Nissan Qashqai už v roku 2017

Nedávno sme písali o prezentácii nového Mercedesu-Benz E, ktorý získal v americkom štáte Kalifornia možnosť jazdiť autonómne po vybraných komunikáciách. Nissan plánuje s autonómnym vozidlom prísť do Európy už budúci rok.

Nissan je priekopníkom v niektorých technológiách. Parkovacia kamera s 360 ° zobrazením je prvým krokom k autonómnej jazde. Snímače po celej karosérii snímajú priestor vedľa vozidla a informujú o tom riadiace jednotky.

Nissan plánuje prísť na trh s čiastočne autonómnym Qashqaiom v rámci modernizácie už budúci rok. Model dostane do príplatkovej výbave nielen tempomat s funkciou brzdenia a rozjazdu, ale aj systém pre jemné manévre na udržanie automobilu v pruhu.

Systém však vyžaduje od vodiča stálu koncentráciu, výhodu systému tak vidíme v dopravných zápchach. Rozsiahle testy už potvrdili funkčnosť tejto technológie a tak bude Qashqai prvým crossoverom, ktorý ju bude môcť mať.

Nissan Qashqai autonómne vozidlo Nissan Qashqai autonómne vozidlo

Podľa automobilky je autonómne vozidlo veľmi blízka budúcnosť. Technici už pracujú na funkčnosti úplne autonómneho riadenia, ktoré by mohlo prísť na trh v roku 2020. Nissan Qashqai s technológiou polo-autonómneho riadenia bude na trhu v Japonsku dostupný už tento rok.

Podľa Paula Willcoxa, generálneho riaditeľa Nissan Europe, bol Qashqai vždy priekopníkom v technológiách. Model je veľmi populárny a preto preňho ponúkne Nissan túto novinku ako pre prvé vozidlo zo svojho portfólia.

Vo Veľkej Británii už vyrobili viac ako 500 000 kusov Qashqaiov a každých 62 sekúnd zíde z výrobných pásov nový automobil. Nová technológia však podľa Willcoxa nie je revolúcia, ale evolúcia. Niektoré z potrebných systémov už vozidlá Nissan s balíkom Safety Shield majú.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov