Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2016: Škoda elektrizuje štúdiou VisionS

Hlavná novinka značky Škoda pri Ženevskom jazere: Dizajnová štúdia Škoda VisionS umožní nahliadnuť do budúcnosti modelov kategórie SUV.

Automobilka Škoda dôsledne pokračuje vo svojom rastovom kurze: V minulých rokoch značka zásadne zmodernizovala a rozšírila svoju modelovú paletu, teraz bude rozširovať ponuku vozidiel kategórie SUV. Štúdia Visions českej automobilky na autosalóne v Ženeve napovie, ako by mohol vyzerať nový dizajnový jazyk SUV značky Škoda. Automobilka okrem toho touto štúdiou predstaví aj svoje najdôležitejšie technológie budúcnosti.

Skoda Vision S Geneva 2016 Rear-View       Skoda Vision S

Prezentáciu značky pri Ženevskom jazere dopĺňa Octavia RS 4 × 4, Octavia G-TEC s prevodovkou DSG.

Štúdia VisionS predvádza nový dizajnový jazyk značky do segmentu SUV: Dizajn je viditeľne ovplyvnený českým kubizmom a tradičným českým umením výroby krištáľového skla. Línie sú jasné, precízne a ostré. Na markantne kontúrovaných plochách vytvára hra svetla a tieňa silné efekty, zvýraznené zelenou farbou Island. S dĺžkou 4,70 m, rázvorom 2,79 m, šírkou 1,91 m a výškou 1,68 m je model Visions na ceste neprehliadnuteľná. Automobil, postavený na báze modulárnej platformy (MQB) koncernu Volkswagen, je prvým vozidlom značky Škoda so šiestimi sedadlami usporiadanými v troch radoch.

Pohon plug-in

Ďalšou novinkou tejto štúdie je jej plug-in-hybridný pohon. Voz akceleruje so systémovým výkonom 165 kW (225 k) z 0 na 100 km/h za 7,4 s a dosahuje maximálnu rýchlosť takmer 200 km/h. Na 100 km jazdy vystačí v normovanom cykle s 1,9 litrami benzínu (45 gramov CO2 na kilometre). VisionS prejde v čisto elektrickom režime až 50 km, s oboma druhmi pohonu prejde na jedno natankovanie/nabitie až 1000 km.

Spaľovací motor 1,4 TSI s výkonom 115 kW (156 k) a krútiacim momentom 250 Nm spolupracuje s elektromotorom s trvalým výkonom 40 kW a maximálnym krútiacom momentom 220 Nm. Je integrovaný do šesťstupňovej prevodovky DSG, ktorá prenáša výkon na predné kolesá. U zadnej nápravy je umiestnený druhý elektromotor s výkonom až 85 kW, s maximálnym krútiacim momentom 270 Nm, ktorý pracuje nezávisle od pohonu prednej nápravy. Štúdia má teda inteligentný pohon všetkých kolies, ktorý sa zaobíde bez mechanického prepojenie pohonu predných a zadných kolies. Medzi všetkými tromi motormi vládne veľmi flexibilná súhra: vodič vozidla Škoda Visions môže voliť medzi niekoľkými prevádzkovými režimami – od čisto elektrického pohonu až po nabíjací modus, vždy s cieľom dosiahnutia maximálnej efektivity.

Li-Ion akumulátory s kapacitou 12,4 kWh sú uložené pred zadnou nápravou. Na prudko rastúce množstvo informácií a požiadavky pasažierov na online komunikáciu zodpovedá Škoda digitálnym prepojením automobilov (mobilné služby) a veľkoryso veľkými displeji pre optimálne ovládanie vozidla a obsluhu infotainmentu každým zo šiestich cestujúcich. Cestujúci na všetkých sedadlách sa môžu k palubnej sieti pripojiť mnohými spôsobmi.

Špička na zhliadnutie

Na tohtoročnom autosalóne v Ženeve debutuje tiež Škoda Octavia RS 4 × 4: automobilka ponúka zákazníkom špičkový model radu Octavia v karosárskej variante liftback aj kombi s motorom 2,0 TDI s výkonom 135 kW (184 k) a s prevodovkou DSG. S touto športovou a zároveň bezpečnou pohonnou jednotkou je Octavia RS 4 × 4 ideálnym partnerom pre rodinu, prácu i voľný čas. Z 0 na 100 km/h zrýchľuje vozidlo za 7,6 s a dosahuje maximálnu rýchlosti 228 km/h. V kombinovanom jazdnom cykle sa uspokojí s 4,9 litrami nafty na 100 km, čo zodpovedá 129 g CO2 / km (všetky hodnoty platia pre liftback). Mimoriadne hospodárne možno jazdiť s vozidlom Škoda Octavia G-TEC: náklady na palivo v súčasnosti sú nižšie ako 4 eurá na 100 km. Na želanie je teraz možné vybaviť tento model prevodovkou DSG. Motor 1,4 TSI má výkon 81 kW (110 k) a na kilometer vypúšťa v kombinovanom cykle menej ako 100 gramov CO2. Škoda Octavia G-TEC je v ponuke vo verzii liftback a kombi.

Oc_RS_4x4_00030     SKODA_Fabia_Combi_ScoutLine_01

Rad ScoutLine

Rozrastá sa aj modelový rad ScoutLine. K modelu Rapid Spaceback ScoutLine sa teraz pridala Fabia Combi ScoutLine s unikátnym robustným offroadovým vzhľadom, resp. s atraktívnymi a praktickými prvkami výbavy. Zákazníci môžu voliť z troch zážihových motorov s výkonom 55 kW (75 k), 66 kW (90 k) a 81 kW (110 k) a troch vznetových motorov s výkonom 55 kW (75 k), 66 kW (90 k) a 77 kW (105 k).

Auto Škoda (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov