Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Výrazné zvýšenie pokút v ČR

Motoristi v Česku sa zrejme nevyhnú podstatne vyšším pokutám. Tamojšie ministerstvo dopravy už má pripravené výrazné zvýšenie hornej hranice pokút za závažné priestupky. Na čo by si mali dať pozor slovenskí motoristi, ktorí k našim susedom autami jazdia?

České ministerstvo dopravy sa práve v tomto čase zaoberá prípravou novely zákona o premávke, ktorá by priniesla výrazné zvýšenie pokút za najzávažnejšie dopravné priestupky. Podľa informácií ministerstva na českých cestách ročne zahynie zhruba 700 ľudí.

Bola preto vytvorená pracovná skupina, ktorú tvoria odborníci na legislatívu a bezpečnosť premávky, ako aj zástupcovia polícia. Skupina momentálne pripravuje návrh zmien vo výške pokút a bodových postihov. Hoci všetky konkrétne čísla o výške pokút zatiaľ nie sú k dispozícii, ministerstvo plánuje zdvihnúť hornú hranicu sankcií za niektoré priestupky až na 25 000 Kč (923 eur).

V prípade drobných priestupkov zostane najvyššia hranica blokovej pokuty 2 000 Kč (74 eur) a policajti stále budú mať možnosť riešiť ich napomenutím bez finančného postihu. Na druhej strane závažnejšie priestupky budú postihované fixnou pokutou, čiže zmizne rozpätie „od – do“ a pribudnú aj blokové pokuty, nakoľko pri niektorých závažných priestupkoch táto možnosť neexistuje. Ministerstvo počíta aj so zdvojnásobnením sankcie, ak v dôsledku priestupku vznikne dopravná nehoda.

Popri finančných trestoch sa zvýšia aj bodové postihy v rámci českého bodového systému. A zároveň ministerstvo plánuje pri závažných priestupkoch zaviesť pravidlo „dvakrát a dosť“. Podľa zákona o premávke totiž pri odpočítaní 12 bodov z registra prichádza zákaz činnosti na jeden rok a pri závažných priestupkoch sa bodové tresty zvyšujú na 6 bodov. Pri druhom priestupku tak vodič na jeden rok bude musieť presedlať na hromadnú dopravu alebo si najať osobného šoféra.

Zdroj: PZ ČR, šr

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov