Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan a mobilita budúcnosti

Nové nápady pre autonómne riadenie predstavuje Nissan na autosalóne v Tokiu (30. októbra do 8. novembra)  koncepčným vozidlom IDS Concept.

Japonská automobilka predstavuje aj Nissan X-Trail Hybrid Mode Premier a model Juke 16GT Four Personalization. Príťažlivé sú tiež špeciálne modely, ako napríklad der Skyline 350GT Hybrid Type-SP Cool Exclusive, Fuga 370GTZ Type-S Cool Exclusive či Serena Highway Star V Selection.

nissan d        nissan c

Nissan Concept IDS

Výrobca najpredávanejšieho auta na elektrický pohon na svete – Nissan Leaf – sa bude Nissan angažovať v oblasti autonómne riadených vozidiel. Do roku 2020 chce spoločnosť zaviesť do sériovej výroby inovatívne autonómne jazdné technológií. Elektrické a autonómne riadenie Nissanu má dva ciele: nulové emisie a nulu smrteľných úrazov. Na Tokyo Motor Show zaujal model Nissan IDS Concept, ktorý je dôležitým medzníkom inovácie na ceste za dosiahnutie, väčšej bezpečnosť a menšieho dopadu na životné prostredie.

nissan b        nissan a

 Potešenie z jazdy

Vízia autonómneho riadenia, ktorú prezentuje Nissan s konceptom IDS, má veľa do činenia s potešením z jazdy. Aj v prípade, že vodič si vyberie autonómny režim a odovzdá riadenie vozidlu, auto si zachová svoje jazdné vlastnosti: zrýchlenie, brzdenie a vjazd do zákrut v štýle, aký preferuje vodič. V manuálnom režime má vodič plnú kontrolu nad vozidlom. Dizajn interiéru sa mení v závislosti na zvolenom jazdnom režime. V autonómnom režime sa volant presunie do stredu palubnej dosky, sedadlá sa otočia mierne dovnútra, a v kabíne nastane uvoľnená atmosféra ako v salóniku. V manuálnom režime jazdy sa sedadlá zarovnajú, objaví sa volant  a obrazovka pre zobrazovanie trasy a ďalšie informácie o automobile .

IDS Concept komunikuje s vodičom a tým si zaistí dôveru o svojej spoľahlivosti. A komunikuje s prostredím, zistí a reaguje na chodcov a cyklistov a ak treba, dá im prednosť na ceste. Pohon vozidla je samozrejme elektricky. Dokonalá aerodynamika a nízka hmotnosť karosérie z uhlíkových vlákien zabezpečujú spolu s batériou 60 kW/h dojazd na veľké vzdialenosti.

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov