Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vidieť a byť videný

Uplynulý víkend sme si opäť posunuli hodiny z letného na bežný astronomický čas. Je teda najvhodnejší čas vhodnejší čas upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky a najmä chodcov na maximálnu opatrnosť.

Viditeľnosť chodcov možno zlepšiť pomocou vhodne zvoleného oblečenia či doplnkov z fluorescenčných či reflexných materiálov, ktoré zvyšujú svetelný kontrast voči pozadiu a predlžujú vzdialenosť, na akú ich môže vodič zbadať. Z farieb je najviac vidno bielu (na 55 metrov) a žltú (na 37 metrov). Modré oblečenie je vidno len na 18 metrov, na druhej strane reflexné prvky až na 200 metrov. Základné pravidlo bezpečnosti na cestách ‘Vidieť a byť videný‘ platí pri zníženej viditeľnosti dvojnásobne. Vodiči, ktorí zranili chodcov alebo cyklistu sa zhodujú na tom, že ho nevideli vôbec alebo príliš neskoro.

vidieť a byť videný 1

Každý chodec by mal vedieť, že v tmavom oblečení je v tme na ceste takmer neviditeľný. Vodič, ktorý neuvidí chodca včas, nedokáže rýchlo zareagovať a chodcovi sa bezpečne vyhnúť. Brzdná dráha pri rýchlosti 90 km/h na suchej vozovke je zhruba 40 metrov a vodič potrebuje najmenej 38 metrov (ktoré prejde za 1,5 sekundy) len na to, aby si uvedomil nebezpečenstvo a začal reagovať. Veľmi dôležité je preto, aby chodca či cyklistu uvidel včas. K tomu dobre poslúži akýkoľvek reflexný prvok, ktorý dokáže odrážať dopadajúce svetlo od reflektorov vozidla až na vzdialenosť 200 metrov.

 Najrôznejšie reflexné prvky sú dnes už bežné dostupné. Pomôže čokoľvek – od najrôznejších odrážajúcich materiálov cez nažehľovačky alebo samolepiace fólie na textil, našívacie pásky na odevy až po pripínacie výstražné pásky na rukávy a nohavice. Podľa odborníkov bezpečnostné reflexné prvky je najvhodnejšie pripevniť na pohybujúce sa časti tela, najlepšie na nohy alebo na ruky. Len cyklistom namiesto pások odporúčame okrem kvalitného povinného osvetlenia bicykla aj reflexnú vestu, ktorá odráža svetlo dopadajúce zo svetlometu vozidla na veľmi veľkú vzdialenosť. 

Zdroj: goodyear (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov