Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi A3: 20. narodeniny

Na celom svete sa predalo viac než tri a pol milióna kusov modelu Audi A3.

Pred 20 rokmi zišiel z montážnej linky prvý Audi A3. V súčasnosti každé piate Audi pochádza z tejto série. Zároveň Audi A3 ukazuje cestu k alternatívnym pohonom, ako ukazuje flexibilná výroba modelov A3 Sportback e-tron,  A3 Sportback g-tron a klasických modelov A3, ktoré schádza z výrobnej linky v Ingolstadte.

Už pri svojej premiére vytýčil model Audi A3 nové trendy triede kompaktných automobilov svojím športovým charakterom, vysoko kvalitnou povrchovou úpravou a voliteľným pohonom všetkých kolies quattro.  Výroba v Ingolstadte zaručila inovatívne výrobné technológie a maximálnu flexibilitu pri montáži, ktorá má podnes špičkovú kvalitu. Iba v roku 2014 zišlo z výrobných pásov viac než 188 465 automobilov Audi A3, A3 Sportback, A3 Sportback e tron ​​a A3 Sportback g Tron.

Audi A3 jazdí v súčasnosti na cestách vyše 100 krajín a schádza z výrobných pásov nielen v Nemecku. Už v roku 2001 rozšírila Audi Group časť výroby A3 v závode v Györi. Dnes tam zhotovujú  limuzínu Audi A3 a A3 Cabriolet. Iba vlani vyrobili v Maďarsku 117 578 modelov A3. Celkovo až 46 000 kusov Audi A3 Sportback a A3 sedan zišlo počas uplynulého roka z výrobných pásov automobilky v čínskom Foshane, ďalších 10.000 limuzín A3 vyrobili v Aurangabade v  Indii. Prémiovú značku Audi A3 vyrábajú aj v Brazílii. Celková produkcia od uvedenia na trh pred 20 rokmi je 3 647 833 kusov modelov A3.

Cestu pre e-mobilitu ukazuje sériová výroba prvého hybridného modelu plug-in v Ingolstadte, kde vyrábajú model Audi A3 Sportback e-tron na tej istej linke ako bežné modely A3. Obzvlášť silný dopyt po týchto modeloch je v Holandsku, kde končí každý druhý vyrobený Audi A3 Sportback e-tron. Čínski zákazníci si môžu kúpiť Audi A3 e-tron ​​od júla tohto roku. V USA príde na trh do konca roka 2015.

So značkou so štyrmi kruhmi vyrábajú v Ingolstadte aj Audi A3 s nízkymi emisiami Audi A3 Sportback g-tron, ktorý je prvým sériovo vyrábaným modelom Audi na zemný plyn. Obzvlášť populárny je g-tron ​​v Taliansku, kde každý deviaty predaný  A3 Sportback poháňa motor na zemný plyn.

audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov