Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová edícia modelov BMW radu 1.

Výrazne upravený dizajn prednej aj zadnej časti, prémiový charakter interiéru a zásoby výkonu pod kapotou – to sú iba niektoré z kľúčových charakteristík najnovších modelov BMW radu 1.

Predaj vozidiel BMW radu 1 za uplynulých desať rokov dosiahol takmer dva milióny. Nové 3-dverové a 5-dverové modely BMW radu 1 sú vybavené vynovenými motormi a radom noviniek.

Doladené línie podčiarkujú športovú eleganciu a luxus. Nový dizajn prednej masky a zväčšené prieduchy umocňujú dynamický charakter modelov, zároveň však nevybočujú zo štýlu typického pre značku BMW. Podobný efekt majú predné svetlá s výrazne sploštenou geometriou. Denné LED svetlá sú štandard, ostatné LED svetlá sú súčasťou voliteľnej výbavy. Dizajn zadných svetiel prešiel tiež redizajnom. Nové riešenie zachováva tvar „L“ charakteristický pre zadné svetlá BMW, no zároveň prezrádza využitie technológie LED. Medzi nové prvky patrí horná časť centrálnej konzoly s ovládaním rádia a klimatizácie.

BMW 1 4     BMW 1 2

Súčasťou štandardnej výbavy je automatická klimatizácia, dažďový senzor, BMW Radio Professional a operačný systém iDrive, spolu s novým 6,5-palcovým displejom s vysokým rozlíšením integrovaným v prístrojovom paneli ako samostatný monitor. Balíky Advantage, Sport Line, Urban Line a M Sport ponúkajú alternatívy k štandardnej výbave.

Nové BMW radu 1 ponúka širší výber motorov a technologických noviniek EfficientDynamics. Do rodiny motorov BMW Group pribudli nové varianty trojvalcových a štvorvalcových motorov BMW radu 1. Novou vlajkovou loďou modelového radu je BMW 116d EfficientDynamics Edition s výkonom 85 kW/116 k, priemernou spotrebou paliva 3,4 l/100 km  a s emisiami CO2 na úrovni 89 g/km v európskom testovacom cykle. Alternatívou k štandardnej šesťstupňovej manuálnej prevodovke je osemstupňová prevodovka Steptronic (štandardne montovaná do modelov BMW 125d, BMW 120d xDrive a BMW M135i xDrive). Najnovšia verzia automatickej prevodovky ponúka aj systém riadenia preraďovania prevodových stupňov podporovaný údajmi z navigácie.

BMW 1 5     BMW 1 6

Vyšší výkon šesťvalcového radového motora o 5 kW (na 240 kW/326 k), priemerná spotreba 8,0 l/100 km a kombinované emisie CO2 188 g/km sú zárukou, že nové BMW M135i si ešte viac upevní svoju pozíciu medzi svetovou elitou športových vozidiel vo svojom segmente. Podobne ako BMW 120d a BMW 118d, aj BMW M Performance Automobile ponúka v rámci voliteľnej výbavy pohon všetkých štyroch kolies xDrive, ktorý zabraňuje prešmykovaniu, zvyšuje stabilitu a umocňuje dynamické jazdné vlastnosti vozidla. Nové BMW M135i xDrive (priemerná spotreba: 7,8 l/100 km; kombinované emisie CO2 : 182 g/km) zrýchli z 0 na 100 km/h (62 mph) iba za 4,7 sekundy.

Špičková technológia podvozku sa v novom BMW radu 1 kombinuje s pohonom zadných kolies a takmer ideálnym rozložením hmotnosti (50 : 50). Tieto charakteristiky dodávajú vozidlu nezameniteľné jazdné vlastnosti, agilitu a výnimočnú dynamiku. Medzi ďalšie voliteľné prvky patrí adaptívne odpruženie, odpruženie M Sport, technológia Variable Sports Steering alebo brzdný systém M Sport. Indikátor tlaku jednotlivých pneumatík je súčasťou štandardnej výbavy.

Portfólio voliteľných asistenčných systémov vodiča od BMW ConnectedDrive pre nové modely BMW radu 1 sa rozšírilo o aktívny tempomat na báze radaru s funkciou Stop & Go. Najnovšia generácia parkovacieho asistenta umožňuje paralelné parkovanie v stiesnených priestoroch pri obmedzení z jednej alebo z oboch strán vozidla, aj automatické priečne parkovanie. Medzi ďalšie prvky patrí Driving Assistant na báze kamery, vstavaná kamera v zadnej časti vozidla, systém informujúci o maximálnej povolenej rýchlosti alebo displej informujúci o neprejazdných úsekoch ciest. Všetky nové modely BMW radu 1 majú v rámci štandardnej výbavy integrovanú SIM kartu, ktorá umožňuje využívanie štandardných funkcií Intelligent Emergency Call a BMW TeleServices. Technológia ponúka prístup aj k ďalším voliteľným internetovým službám mobility. Okrem informácií o aktuálnej premávke na cestách v reálnom čase môžu zákazníci využiť aj služby online zábavy. Ďalšie online služby možno do vozidla integrovať pomocou smartfónových aplikácií, pričom tieto možno bezpečne, intuitívne a pohodlne ovládať pomocou systému iDrive. Nový navigačný systém Professional ponúka automatickú aktualizáciu máp prostredníctvom mobilného telefónu vďaka integrovanej SIM karte, pričom táto služba je počas prvých troch rokov od zaevidovania vozidla bezplatná.

BMW, DK

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov