Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Brunejsky Sultán Hassanal Bolkiah: zbierka vyše 7000 áut

Vo veku 67 rokov je, podľa časopisu Forbes, Brunejsky Sultán Hassanal Bolkiah s majetkom 20 miliárd USD najbohatším spomedzi panovníkov. To ho však, podľa toho istého zdroja a na počudovanie mnohých, nezaraďuje medzi najbohatších ľudí sveta.

Počas jeho nedávnej návštevy USA prezident Obama zažartoval, že by mal isť na nákupy a podporiť tak prepadávajúcu sa ekonomiku. Sultán však má všetko po čom túži a tak zdvorilo odmietol. No vie sa o ňom že je vášnivým zberateľom áut a že jeho zbierka je najväčšia na svete.

sultan-of-brunei

Jeho panovanie v Bruneji s nesmiernym prírodným bohatstvom (ropa, zemný plyn) sa začalo v roku 1967. Dvakrát rozvedený Bolkiah je 29. Sultánom. Vystriedal na tróne svojho abdikujúceho otca. Nesie siahodlhý zoznam funkcii a titulov vrátane Ministerského predsedu, Generálneho inšpektora polície, Prezidenta, Najvyššieho veliteľa Brunejskej kráľovskej ozbrojenej Armády, čestné tituly udelené anglickou kráľovnou Alžbetou II nevynímajúc. Rád hrá bedminton, miluje cigary, ale najviac času venuje svojej vášni – pretekaniu na autách zo svojej zbierky.

Tú tvorí minimálne 7 000 vysokovýkonných, exotických, športových áut, väčšinou limitovaných edícií, v obstarávacej cene presahujúcej 789 miliónov USD. Autá sú zaparkované v krídlach paláca rozdelených podľa jednotlivých značiek. Je v nich okrem iných vyše 450 Ferrari, 134 vozidiel Koenigsegg, vyše 600 Rolls-Royce, ale tiež 6 Daver Porsche 962 LM a 11 McLarenov F1. V 90. rokoch jeho rodina kúpila vyše polovice produkcie legendárneho Rolls-Royce a vlastní aj úplne posledný kus modelu Rolls-Royce Phantom VI z roku 1992.

sultantrevita      sultan dauerporsche

Na záver už len niekoľko informácií o paláci v ktorom sultán žije – aby sme si vedeli lepšie predstaviť garáže… The Istana Nurul Iman Palace, najväčší palác na svete, ponuka návštevníkom neopakovateľný výhľad, je omnoho väčší ako sídlo pápeža vo Vatikáne. Napríklad. 350 miliónov USD bolo použitých len na navýšenie paláca nad garáže.  Na poschodí je 1788 miestnosti, 257 kúpeľní, celková rozloha je 215 278 metrov štvorcových. A hodnota? 1,4 miliardy USD!

Milan Štefančík

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov