Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Odťah autovrakov zadarmo, s odmenou

Majitelia autovrakov môžu ušetriť 52 eur za ich nútené odtiahnutie, ak sa obrátia priamo na autorizovaného spracovateľa opotrebovaných automobilov ŽOS-EKO Vrútky.

Odťahová služba ŽOS-EKO Vrútky odvezie bez poplatku staré auto a ekologicky ho zlikviduje. Odvoz autovraku zadarmo platí v celom Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, navyše majiteľ na aute, ktoré už doslúžilo, môže zarobiť 30 až 50 eur. Stačí telefonát napríklad na číslo 0905205732 a je po starostiach.

,,Výška príspevku za autovrak sa vypláca dohodou a závisí na jeho stave a hmotnosti. Podmienkou je najmenej 95 percentná celistvosť vozidla. Vozidlo ekologicky rozoberieme, karosériu zlisujeme a jednotlivé suroviny dodáme na ďalšie spracovanie konečným spracovateľom. Skrášlite svoje okolie, uvoľnite parkovaciu plochu a zbavte sa starého auta za najvýhodnejších podmienok,“ vyzýva generálna riaditeľka ŽOS-EKO Vrútky Jana Antošová.

Majiteľ súčasne dostane potvrdenie o autorizovanej likvidácii auta, ktoré je potrebné, aby už nemusel platiť povinné zmluvné poistenie. Pokiaľ by sa však autovraku zbavil v neautorizovanej dielni, či na skládke, poistenie bude musieť platiť naďalej, pretože súčasná právna úprava mu neumožňuje auto odhlásiť.

ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky vie zhodnotiť staré vozidlo podľa typu na 90 – 95 %. Jedno auto s priemernou hmotnosťou cca 1000 kg, obsahuje asi päťdesiat druhov rôznych materiálov a okolo desaťtisíc súčiastok. Kovové časti z ocele a liatiny tvoria cca 68 % hmotnosti, neželezné kovy – hlavne hliník 8%, nárazníky a iné plastové časti asi 10 %, zvyšok sú gumové časti, textil a sklo. Priemerné auto tak obsahuje cca 700 kg železa, 80 kg neželezných kovov (najmä hliníka), vyše 100 kg plastov (nárazníky, palubné dosky a niektoré ďalšie časti), viac ako 25 kg gumových častí (najmä pneumatiky), vyše 20 kg textilu (z autosedačiek) a nad 30 kg špeciálneho lepeného skla.

Vlani v ŽOS-EKO ekologicky spracovali 707 opotrebovaných vozidiel a od získania autorizácie v roku 2005 to bolo vyše 10 000 opotrebovaných osobných a nákladných vozidiel. ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky je aj významným recyklátorom v oblasti zberu a skladovania odpadových olejov. Zároveň patrí k dvom najvýznamnejším spracovateľom batérií  a akumulátorov v SR, keď sa špecializuje predovšetkým na zber a likvidáciu nikel-kadmiových (Ni-Cd) akumulátorov a batérií.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov