Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Mazda MX-5 odhalená!

Najpredávanejší roadster všetkých čias sa dočkal svojho nástupcu. Nová Mazda MX-5 bola odhalená naraz na troch miestach – v Barcelone, Tokiu a v USA. Už to naznačuje, aké veľké očakávania musí najmladška “emixa” splniť.

Text: Juraj Hrivnák, foto: archív

Okrem toho, ako vyzerá, o nej veľa informácii zatiaľ nevieme. Tých pár zverejnených však poteší mnoho motoristických fanúšikov.

Hneď na úvod teda spomenieme, že nová MX-5 sa dobre vysporiadala najmä s tým, čo trápi všetkých automobilových nadšencov – s hmotnosťou. Nová emixa je o 100 kg ľahšia, než jej predchodkyňa a dostáva sa tak na úroveň úplne prvej generácie, ktorú dodnes mnohí považujú za ultimátne šoférske auto. Ručička váh by sa teda mala pohybovať niekde okolo 1 000 kg, čo je vynikajúca správa. Popri rozsiahlejšom použití hliníka v jej konštrukcii za to môže aj fakt, že nový japonský roadster je o vyše 10 cm kratší, než jeho predchodca. Má vraj najnižšie položené ťažisko zo všetkých generácií.

MX-5_2014_exterior_02__jpg72

Nová Mazda MX-5 je samozrejme prešpikovaná technológiou SKYACTIV, aj vďaka ktorej dosahuje takú nízku hmotnosť.  Na pohon má slúžiť špeciálne upravená motorizácia SKY-G so zatiaľ nešpecifikovaným výkonom. Podvozok pozostáva z prednej nápravy s dvojitými lichobežníkmi, pričom zadná náprava má konštrukciu MacPherson.

MX-5_2014_technical_02__jpg72

Tvorcovia novej MX-5 hovoria o návrate ku koreňom a o aute stvorenom pre lásku zo šoférovania. My sa modlíme, aby to naozaj tak bolo a tešíme sa, až sa nám dostane do rúk!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov