Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové Volvo XC 90: Prvý z rodiny

Celkom nové Volvo XC 90 je jednou z najočakávanejších noviniek blížiaceho sa Parížskeho autosalóna. Po postupnom odhaľovaní častí novinky ju Volvo konečne ukázalo celú. Na prezentácii vo Švédsku nechýbal medzi pozvanými ani redaktor Auto magazínu Peter Varga. Prečítajte si jeho dojmy a prezrite si jeho forografie.

 Životný cyklus auta je dnes obvykle 6 – 7 rokov. Aktuálna generácia Volvo XC90 je však na trhu takmer dvojnásobne dlho – neuveriteľných 12 rokov. O to viac si automobilka dala  na novom Volvo XC90 záležať. Oficiálne ho predstavili v priestoroch oddychu, kultúry a jedla Artipelag ležiace len 20 minút autom od centra Štokholmu. Je to prvé Volvo vyvíjané pod „vládou“ čínskeho Zhejing Geely Holding. Švédi však dostali voľnú ruku a, samozrejme, tiež potrebný finančný základ. Nové Volvo XC 90 je súčasne prvým vozidlom s novou identitou automobilky a do tretice prvým modelom postaveným na novej modulárnej platforme SPA (Scalable Product Architecture).

Volvo XC90   Volvo 5

 

Tvorcovia o ňom hovorili vo všetkých ohľadoch v superlatívoch.Je to najbezpečnejšie Volvo aké kedy vyrobili, je užívateľsky priateľské a funkčné, cítite sa v ňom príjemne a do štvorice je úsporné a výkonné. Tvorcovia sa v každom ohľade držali zásady: technológie áno, ale len tie, ktoré robia život ľahším a bezpečnejším. Interiéru dominuje veľký dotykový displej, ktorý funguje ako tablet. Reaguje na všetky obvyklé posunky prstov. Viac priestoru, nové sedadlá, ušľachtilé materiály, kvalitné spracovanie, veľká presklená plocha a dobrý výhľad z vozidla. Vďaka tomu všetkému máte pocit, že sedíte skutočne v niečom výnimočnom. A bodku na to všetko dávajú remeselnícke prvky ako ručne vyrábaná krištáľová hlavica voliča prevodovky Orrefos (renomovaný švédsky sklársky výrobca), tlačidlo start/stop motora či ovládače hlasitosti audiosystému, resp. voľby režimu v klenotníckom prevedení. Dodajme, že cena základného modelu je 49 900 €.

Text: Peter Varga, foto: autor, archív

Volvo 5  Volvo 2 Volvo 3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov