Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Na 12,5 litra okolo zemegule

V 30. ročníku študentskej súťaže palivovej efektívnosti Shell Eco-marathon Europe v uliciach holandského Rotterdamu zabojovalo 198 tímov z 27 krajín. Bojovali o každý centimeter prejdenej vzdialenosti na jeden liter paliva alebo kilowatthodinu.

Na liter benzínu dokázal francúzsky tím Microjoule – La Joliverie prejsť 3 314 kilometrov. S týmto výkonom by dokázal obísť celú zemeguľu po rovníku len s 12,5 litrami benzínu v nádrži. Zaujímavosťou bol aj portugalsky prototyp, ktorý nemal volant, ale menil smer podľa pohybu tela jazdca.

V dvoch hlavných kategóriách sa zrodili celkovo štyri rekordné výkony. Počas štyroch dní zavítalo na preteky úsporných futuristických áut vyše 40 tisíc divákov.Týmito pretekmi zavŕšili študenti z 27 krajín niekoľkomesačný vývoj a stavbu vozidiel špeciálne pre tieto preteky palivovej efektívnosti.

V kategórii UrbanConcept (vozidlá mestského typu), ktorá pri jazde pravidelným zastavením a rozbehom simuluje mestskú premávku, zvíťazil tím Lycee Louis Delage s výkonom 468,8 km na liter benzínu a univerzitný tím z Offenburgu s výkonom 389 km na liter nafty. V kategórii áut na elektrický pohon dokázal rakúsky prototyp tímu z Univerzity Graz prejsť na 1 kWh vyše 1 090 kilometrov.

Pred pár dňami sme informovali o akcii v Bratislave, na ktorom svoj stroj predstavili súťažiaci zo Slovenska. Technické problémy žiaľ vyradili tím FME Racing Team zo Slovenskej technickej univerzity z výsledkovej listiny pretekov.

ŠR

Shell Eco-marathon   Shell Eco-marathon

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov