Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Clio V6: najextrémnejšie Clio

Renault Clio V6 bol zrealizovaným snom niekoľkých nadšencov oddelenia Renault Sport. Vďaka jednému z našich čitateľov sme si ho mohli vyskúšať na vlastnej koži.

Len si to predstavte. Jedného dňa by za vami, ako za manažérom automobilky produkujúcej prevažne ľudové autá, prišla hŕstka inžinierov a predstavili by vám auto, ktoré po nociach poskladali zo súčiastok, ktoré sa povaľovali po dielni. Medzi tie súčiastky by pritom patrila karoséria Clia 2. generácie, trojlitrový vidlicový šesťvalec pochádzajúci z Laguny a nejaký pomocný rám, ktorý ani nechcete vedieť, odkiaľ vzali. A vy by ste mali dobrý deň a povedali by ste im – Chlapi, choďte do toho! Odmietli by ste možnosť  zviezť sa v takom niečom?

KAM S MOTOROM?

Samozrejme, že taký veľký motor sa pod kapotu malého Clia nezmestil. Inžinieri teda vyhodili z auta zadné sedadlá a trojlitrový agregát umiestnili na ich miesto. Pre ultimátne jazdné vlastnosti extrémne rozšírili blatníky na všetkých štyroch rohoch karosérie a vyladili podvozok. Čo z toho vzniklo, bol nakoniec obávaný pouličný bitkár. Drobné Clio vyžadovalo pre malý rázvor a pohon zadných kolies extrémne citlivú pravú nohu a rýchle ruky. Vonkoncom nešlo o auto pre drifterov. S Cliom bolo treba narábať skôr ako s motokárou, ktorá sa však pre vysoko uložený motor pred zadnou nápravou s výkonom 166 kW (225 k) nakláňa trochu viac, ako by ste od takto postaveného auta čakali. Zrýchlenie z 0  ̶  100 km/h trvalo prvej generácii Clia V6 6,4 sekundy. Prekvapením je relatívne vysoká pohotovostná hmotnosť nazúreného drobca – 1 410 kg. Boli sme veľmi zvedaví, ako takéto auto jazdí a dúfali sme, že nám jeho majiteľ umožní si ho vyskúšať na vlastnej koži.

PRVÉ STRETNUTIE

Renault Clio V6 je také vzácne auto, že som ho naživo ešte nikdy nevidel a ani som nedúfal, že ho uvidím. Do redakcie sa nám však ozval jeden z našich čitateľov s tým, že má v garáži takýto klenot a či by sme si ho nechceli vyskúšať. Povedali by ste „nie“?

Všetky výnimočné zážitky redaktora Automagazínu Juraja Hrivnáka s jedinečným klenotom na štyroch kolesách s motorom pred zadnou nápravou sú súčasťou aktuálneho vydania časopisu Automagazín 04/2014.

JH, DK

foto: Peter Varga

Clio V6 2   Clio V6 4   Clio V6 7   Clio V6 3   Clio V6 5   Clio V6 6

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov