Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW Golf bol najpredávanejším autom v Európe

JATO Dynamics, popredná organizácia, ponúkajúca analýzy automobilového trhu, uverejnila prehľad vývoja predaja nových automobilov v minulom roku
Text: Štefan Rosival, foto: archív
Rastúci predaj v poslednom štvrťroku 2013, ohraničený najvyšším prírastkom v decembri, prispeli k tomu, že deficit oproti predchádzajúcemu roku výrazne klesol. Predaje „veľkej pätorky“ boli vlani ako na kolíske. Automobilový trh vo Francúzsku, Nemecku aj Taliansku mal klesajúcu tendenciu, kým v Španielsku a Veľkej Británii rástol, dokonca najviac v Európe.
Predaj počas decembra 2013 prekonali všetky očakávania oproti odhadovaným predajom, najmä vďaka najvyšším prírastkom vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Španielsku a Holandsku, kde sa záujemcovia rozhodli kúpiť si nové auto pred ohlasovaným zvýšením spotrebných daní v roku 2014.
Najpredávanejšie značky
Automobily značky Volkswagen boli v roku 2013 najpredávanejšie osobné vozidlá v Európe. Napriek mínusu o 3,7 percenta oproti roku 2013 si udržal náskok o 68,6 percenta voči ďalšej najpredávanejšej značke v predchádzajúcom roku. Ford skončil vlani v decembri tretí a Opel/Vauxhall za ním, ale obe tieto značky strácali v celoročnom porovnávaní. Spomedzi 10 najpredávanejších značiek boli Mercedes (+ 4,2 %) a Škoda (+ 3,8 %) jediní, ktoré zaznamenali nárast predaja aj v medziročnom porovnaní.. Okrem nich aj Dacia (+23,6 %), Seat (+11,0 %) a Mazda (+18,3 %), ktoré zvýšili svoj celoročný predaj V decembri 2013 sa zvýšil predaj ôsmich z desiatich značiek, piatich až o vyše 20 percent.
Najpredávanejšie modely
Najpredávanejším modelom aj v roku 2013 bol VW Golf, ktorý si kúpilo vyše 470 tisíc zákazníkov. V medziročnom porovnávaní sa najlepšie predával Peugeot 208 (+ 49,3 %).Renault Clio (+ 17,6%), aj Opel Astra (+ 15,4%). Počas celého roka 2013 sa dobre predávali aj modely Mercedes A-Klasse, Dacia Sandero, Toyota Auris, Seat Leon, Fiat 500L, Volvo V40 a Opel/Vauxhall Mokka.

Zdroj: JATO (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov