Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Výroba áut Kia na Slovensku kontinuálne rastie

Spoločnosť Kia Motors Slovakia v roku 2013 po prvý raz vo svojej sedemročnej histórii využila plnú výrobnú kapacitu závodu. Výrobné linky opustilo vyše 300 000 automobilov. Od januára do konca novembra závod exportoval najviac vozidiel do Ruska (22 percent), Veľkej Británie (13 percent) a Nemecka (9 percent). Z celkovej produkcie viac ako polovicu (51 percent) predstavoval športovo-úžitkový model Kia Sportage, nasledovaný  druhou generáciou modelu Kia cee’d (39 percent) a rodinným vozidlom Kia Venga. Kia na Slovensku zároveň počas prvých 11 mesiacov 2013 vyrobila viac ako 459 000 motorov, pričom benzínové motory predstavovali 52 percent a dieselové 48 percent produkcie. Spoločnosť Kia Motors Slovakia sa postupne zaradila medzi najväčších výrobcov, exportérov, ako aj zamestnávateľov na Slovensku.

Vyše 1,5 milióna áut

Od spustenia sériovej výroby v roku 2006 opustilo brány závodu už viac ako 1,5 milióna vozidiel. V danom období sa u európskych zákazníkov najžiadanejšiou stala Kia cee’d (54 percent) s viac ako 848 000 vyrobenými kusmi. Kia zároveň vyprodukovala viac ako

529 000 kusov športovo-úžitkového modelu Kia Sportage (34 percent). V priebehu siedmich rokov pôsobenia spoločnosti Kia na Slovensku bolo v priemere každé piate auto exportované do Ruska. Ostatné vozidlá boli vyvezené do Veľkej Británie (10 percent), Nemecka (9 percent) a ďalších krajín Európy.

Od roku 2006 do novembra 2013 spoločnosť vyrobila viac ako 2,1 milióna  benzínových (56 percent) a dieselových motorov (44 percent). V priebehu siedmich rokov sa stal najvyrábanejším benzínový motor s objemom 1,4 litra (28 percent). Takmer polovica vyrobených motorov bola exportovaná do sesterskej spoločnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike.

Filantropické aktivity

V roku 2013 spoločnosť Kia Motors Slovakia prerozdelila takmer 860 000 eur na podporu filantropických aktivít a rozvoj Žilinského kraja. Realizované projekty boli zamerané na podporu hendikepovaných športovcov, vzdelávanie a kultúru, zvyšovanie bezpečnosti na cestách a životné prostredie. Medzi najväčšie projekty podporené v tomto roku patria budovanie a značenie cyklotrás v žilinskom regióne, podpora hendikepovaných atlétov (Proficio) a lyžiarov (Paraski). Začiatkom roka bola Kia hlavným partnerom mimoriadne úspešných športovcov s mentálnym postihnutím, ktorí si zo Svetovej zimnej špeciálnej olympiády v Južnej Kórei priviezli 17 medailí.

Zdroj: KMS (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov