Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Superšport McLaren P1 je už vypredaný!

Všetkých 375 kusov astronomicky drahého McLarenu P1 bolo už predaných, aj keď oficiálne údaje o aute boli zverejnené iba pred tromi týždňami.

McLaren si za svoju vlajkovú loď pýta minimálne 866 000 libier. To však vôbec neodradilo 375 zámožných kupujúcich, ktorí sa rozhodli zložiť zálohu a zapísať sa tak na čakací list na jedno z technologicky najvyspelejších superáut na svete.

Pripomeňme si jeho technické údaje : Hybridný superšport dosahuje výkon 916 koní a zrýchlenie z 0-100 km/h za 2,8 sekundy. Šprint na 200 km/h zvládne P1 za 6,8 sekundy. Pre ilustráciu – ak za rovnaký čas dokáže bežné auto akcelerovať na stovku, považujeme ho za riadne rýchle. McLaren P1 vtedy už sviští dvestovkou. Ak bude vodič aj naďalej tlačiť na plynový pedál, dosiahne rýchlosť 300 km/h za ďalších 9,7 sekundy (dokopy teda 16,5 s). Tlak do sedadla ustane až pri rýchlosti 350 km/h. Tam totiž zasiahne obmedzovač (!) rýchlosti. Pri tom všetkom by malo toto auto dosiahnuť priemerné emisie 194 g CO2/km.

Rovnako úžasné sú aj karbón-keramické brzdy. Zo 100 km/h dokážu auto zastaviť na dráhe iba 30 metrov. Využívajú technológiu, ktorá pre cestné auto nebola ešte nikdy použitá.  Pre McLaren P1 ich vyrába spoločnosť Akebono, ktorá je zodpovedná aj za brzdy použité na monopostoch F1 stajne McLaren.

Hybridný systém v modeli P1 umožňuje autu dojazd 11 kilometrov na čisto elektrický pohon, pričom kombinovaná spotreba je podľa európskeho cyklu iba 6,9 l/100 km.

 

Juraj Hrivnák, Pistonheads.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov