Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zelený biznis štartuje

Greenway – prvý slovenský operátor pre elektromobily naostro odštartoval svoj program koncom októbra 2012 v Bratislave otvorením výmennej stanice na elektroakumulátory.

Predpokladá sa, že celosvetovo budú elektromobily už v roku 2020 tvoriť 7 až 10 percent nových vozidiel na cestách. Z pohľadu ekonómov i prognostikov ide o perspektívny biznis, ktorý ponúka šance nielen pre nové technológie, ale aj obchodné riešenia. Aj autori prvého slovenského súkromného projektu Greenway vidia v tomto odvetví veľký potenciál na úspešný biznis.

EKOLOGICKY A EKONOMICKY

Vstup elektromobilov do praktického života nielen u nás (v podmienkach veľmi krehkej efektivity podnikania) predstavuje pre podnikateľov vždy značné riziko. Jedinečnosť tohto projektu je založená na tom, že spája ekológiu s ekonomikou prostredníctvom sys té mového riešenia. Súkromní investori, ktorí stoja za týmto projektom, vychádzali z predpokladu, že ekonomická výhodnosť elektromobilu sa začína pri najazdení aspoň 70-tisíc kilometrov ročne, čo znamená asi 6 000 km mesačne, resp. 280 km denne (počas pracovných dní). Do takejto kategórie spadajú firmy s ponukou služieb, ktoré sú viazané na opakované využívanie dopravy v okruhu niekoľko desiatok kilometrov. Takých je aj na Slovensku niekoľko tisíc. Najprogresívnejším z nich sa tak ponúka šanca zaradiť „zelené“ autá do svojho biznisu rýchlo a bez väčšieho rizika.

SYSTÉM GREENWAY

Projekt zahŕňa prenájom flotily elektromobilov (Citroën Jumpy prestavený na elektrický pohon), využívanie siete akumulátorových staníc, v ktorých je možná výmena vybitého akumulátorového boxu za plne nabitý, servis vozidiel i kompletný informačný servis na riadenie a prevádzku autoparku, vrátane nonstop služieb callcentra. Špecifikom tohto systému sú samoobslužné výmenné stanice s jednoduchou obsluhou, ktoré má používateľ k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Prevádzkovatelia chcú budovať sieť týchto staníc podľa konkrétnych požiadaviek jednotlivých zákazníkov, t.j. na ich cestovných trasách, čo zvyšuje garanciu bezproblémovej prevádzky elektromobilov. Ambície autorov projektu siahajú za hranice Slovenska. Po úspešnom zavedení u nás chcú sieť výmenných staníc postupne budovať aj v susedných krajinách V4, kde by chceli tento unikátny slovenský systém ponúkať. Po Bratislave plánujú v najbližšom čase otvoriť ďalšiu výmennú stanicu na trase Trnava – Nitra.

greenpic
greenway2

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov