Blog: Najlacnejšie veci sú tie najdrahšie

Človek sa prirodzene snaží šetriť, kde sa len dá, no šetriť za každú cenu sa nevypláca.

Európsky štatistický úrad Eurostat označil Slovensko za krajinu s druhou najnižšou životnou úrovňou v rámci EÚ za rok 2022. Horšie na tom boli už iba Bulhari. Naša životná úroveň v roku 2022 dosahovala 67 % priemeru Európskej únie. Údaj z Eurostatu za rok 2023 zatiaľ nemám k dispozícii, mám však iný údaj, podľa Slovenského štatistického úradu v roku 2023 dosahovala inflácia na Slovensku 10,5 %, ceny potravín však rástli v priemere o 17,5 %, niektorých komodít dokonca o 24 %. Vyžiť z výplaty, navyše keď človek spláca hypotéku alebo nejakú inú pôžičku, vôbec nie je ľahké. Absolútne sa preto nečudujem, že bežný človek sa snaží šetriť, kde sa len dá. Ibaže šetriť za každú cenu sa nie vždy vypláca. Povedal by som dokonca, že sa väčšinou nevypláca.

Príkladom je nedávny test reflexných viest, ktoré urobil nemecký autoklub ADAC. Zo 14 testovaných viest sa až 5 k norme ani len nepriblížilo. Neodrazili ani toľko svetla ako referenčný povrch s najnižšou odrazivosťou. Takáto vesta dáva človeku falošný pocit bezpečia – pocit istoty, že ho ostatní vodiči včas zbadajú. V skutočnosti vás však v takejto veste zbadajú vodiči až na poslednú chvíľu – ak vás  vôbec zbadajú – a to už môže byť neskoro. Takže keď si nabudúce budete objednávať z internetu nejaký tovar, tak si spomeňte, že podozrivo nízka cena zaváňa – ako to Česi vravia – „prúserom“.

Pravidlo „šetrite rozumne a nie bezhlavo za každú cenu“ sa týka všetkého, na čo si len spomeniete. Spomeniem mimoriadne lacné pneumatiky, ktorých brzdná dráha je výrazne dlhšia ako štandardných pneumatík, obzvlášť za mokra; brzdové doštičky, ktoré nielenže nebrzdia, ale ktorých kompozit ani poriadne nedrží na oceľovej základovej platni, náhrady svetlometov, ktoré nielenže nemajú CE certifikát, ale ani „nesvietia“…

A mohol by som pokračovať širokou škálou produktov, s ktorými síce v prvom momente ušetríte, no na konci dňa to môže byť váš najdrahší nákup v živote. Pretože tie najlacnejšie veci sú obvykle tie najdrahšie.

Blog: Všetci chcú autá ako z rozprávky

Komentáre (0)
Pridať komentár