Autá v bazároch konečne lacnejú, ponuka je stále slušná

Autá sú v priemere lacnejšie o 200 eur, priemerný vek klesol na 10 rokov.

Slovenský trh s ojazdenými automobilmi na začiatku tohto roka výrazne narástol, v apríli 2024 ich v inzercii figurovalo medziročne o takmer 14 percent viac, celkom 63 852 vozidiel. Dynamika masívneho oživenia sekundárneho trhu sa však začína zadrhávať – medzimesačne už počet ponúkaných áut v inzercii poklesol, rovnako ako ponukové ceny.

Tie sa znížili o dvesto eur na mediánových 9 300 eur, vek inzerovaných klesol o jeden rok na aktuálnych 10,1 roka. Vyplýva to z analýzy pripravenej expertmi AAA AUTO, najväčšieho predajcu ojazdených vozidiel na Slovensku.

„V sieti našich autocentier AAA AUTO a Mototechna zatiaľ žiadne spomalenie nepozorujeme, už štvrtý mesiac v rade zaznamenávame najlepšie predajné výsledky za 32 rokov histórie našej spoločnosti,“ hovorí Petr Vaněček, co-CEO (spoločný generálny riaditeľ) AURES Holdings, prevádzkovateľa AAA AUTO a Mototechny.

Ceny automobilov na celom sekundárnom trhu opakovane prerušili niekoľko rokov trvajúci rast a už druhý mesiac v rade klesli, no stále sú o 4,3 % vyššie ako pred rokom (medián 9 300 eur). V medziročnom porovnaní je ale ponuka vozidiel stále výrazne širšia (+14 %), autá majú na tachometri priemerne stále rovnako kilometrov (170-tisíc vs. 169-tisíc), približne rovnaký zostáva aj ich vek (11,1 roka vs. 10,1 roka).

Ponuka jazdených elektromobilov na trhu stúpla skoro o 50 %

Čo sa týka skladby pohonov, najväčší medziročný nárast zaznamenávajú elektromobily (+49,5 %), nasledované hybridmi (+20,6 %). Z klasických palív najviac pribudlo benzínových motorizácií (+16 %), dieselov najmenej (+10, 4 %). Medzi najponúkanejšie modely patria už štandardne české Škodovky s modelom Octavia, ktoré na druhom a treťom mieste nasleduje nemecký Volkswagen s modelmi Golf a Passat.

Na štvrtom a piatom mieste sa opäť umiestnila značka Škoda s modelmi Fabia na štvrtom mieste a Superb na piatom. Šieste miesto obsadilo BMW 3, siedme a ôsme miesta patria Audi s modelmi A4 a A6. Posledné dve miesta prvej desiatky dopĺňajú BMW 5 a Volkswagen Tiguan.

Prvých päť priečok v rebríčku najponúkanejších hybridov v mesiaci apríl patrí značke Toyota (1. Corrolla, 2. C-HR, 3. RAV 4, 4. Yaris, 5. Auris). Čo sa týka poradia najviac ponúkaných elektromobilov, to ovládla obľúbená Tesla Model 3, nasledovaná Nissanom Leaf, BMW i3, Teslou Model S a Volkswagenom Golf.

autobazarceny jazdených automobilov
Komentáre (0)
Pridať komentár