Mercedes EQS: Hviezda sa vracia na kapotu

Elektrická vlajková loď prichádza s dojazdom väčším až o 81 kilometrov.

Model EQS sedan už aj doteraz patril medzi elektromobily s najdlhším dojazdom. Po novom dokážu zákazníci prejsť ešte viac kilometrov bez zastávky na nabíjanie – vďaka zvýšeniu kapacity akumulátora zo 108,4 na 118 kWh sa maximálny dojazd vozidla predĺži zo 710 na 791 kilometrov. To znamená predĺženie dojazdu o viac ako 11 %. Model EQS 450+ dokonca prekračuje hranicu 800 km.

Zaťaženie prívesu pre sedany EQS a EQE so systémom 4MATIC sa zvýšilo z hodnoty 750 na 1 700 kg. Tým sa dostala na podobnú úroveň ako u derivátov vozidiel SUV. Zákazníci teraz môžu ťahať napríklad aj príves na prepravu koní. Vďaka vysokému podielu rekuperácie pri každodennej prevádzke sa brzdové kotúče používajú menej často ako pri spaľovacích modeloch.

O skrátenie času počas nabíjania sa postará AC nabíjačka s výkonom 22 kW, ktorá sa stala súčasťou sériovej výbavy vozidla na slovenskom trhu.

Avantgardný vzhľad modelu EQ 

Identifikačným znakom elektrických vozidiel značky Mercedes-Benz je sýtočierna maska chladiča (čierny panel), ktorá sa plynulo spája so svetlometmi. Dizajnéri teraz zušlachtili túto svojráznu tvár modelu EQS: elektrická vlajková loď s líniou výbavy Electric Art je sériovo vybavená novým obložením chladiča s pochrómovanými aplikáciami. Pochrómované a zapustené lamely vytvárajú elegantný kontrast k sýtočiernemu okoliu. Táto maska chladiča je kombinovaná so stojatou hviezdou na prednej kapote a spája avantgardný vzhľad modelu EQ s ikonickým, statusovým symbolom Mercedes-Benz.

Zmysel pre vysokohodnotné detaily sa prejavuje aj v interiéri: ventilačné dýzy na stĺpikoch B majú teraz galvanicky pochrómované rámy. Dodatočný vankúš v oblasti zadných sedadiel je skrášlený obrubou z kože napa.

Kontinuálne zvyšovanie komfortu v zadnej časti

Vozidlá EQS, ktoré sú vybavené voliteľným balíkom komfortu vzadu plus s riaditeľskými sedadlami[2], majú teraz na pravej strane vzadu špeciálnu zošikmenú opierku chodidiel. Je umiestnená medzi koľajničkami predného sedadla a výrazne zvyšuje komfort cestujúcich na zadných sedadlách.

Tento najnovší detail je ďalšou, ale zďaleka nie jedinou výhodou balíka komfortu vzadu plus: sedadlo spolujazdca možno sklopiť dopredu a pre zadné operadlo možno nastaviť sklon až 38 stupňov. Takto sa získa viac miesta. Mimoriadna výbava zahŕňa aj vyhrievanie sedadiel plus a vyhrievanie zátylku a pliec vzadu, ako aj pneumatické nastavovanie hĺbky sedadla. Do zadnej časti predných sedadiel je integrovaný osvetlený ozdobný prvok.

Výrobca vozidiel Mercedes-Benz ďalej zvyšoval komfort v oblasti zadných sedadiel modelu EQS, takže balík zadných sedadiel je už nejaký čas súčasťou sériovej výbavy. Sklon operadla možno stlačením tlačidla nastaviť od 27 do 36 stupňov. Viacvrstvové vizuálne stvárnenie poťahov sedadiel zdôrazňuje charakter samostatných sedadiel. Hrubšie čalúnenie operadla a poťah, ktorý je oddelený od bočníc, zabezpečujú ešte vyšší komfort sedenia.

Vedeli ste, že …

… hyperobrazovka MBUX je teraz súčasťou sériovej výbavy modelu EQS? Tri displeje takmer plynule prechádzajú jeden do druhého a vytvárajú pruh obrazoviek so šírkou viac ako 141 cm.

… tepelné čerpadlo, ktoré je teraz súčasťou sériovej výbavy, zvyšuje teplotný komfort a efektívnosť? Odpadové teplo elektrického pohonu (menič a elektromotor) a vysokovoltového akumulátora sa môže využívať na vyhrievanie interiéru. Pri kúrení to výrazne zníži požiadavku na odber prúdu z akumulátora, vďaka čomu sa predlžuje dojazd.

… tzv. vysokovoltové odpojovacie zariadenie (DCU) v modeloch so systémom 4MATIC v závislosti od jazdnej situácie a potrebného výkonu, automaticky odpája elektrický stroj na prednej náprave? Vysokovoltové odpojovacie zariadenie pri nízkom zaťažení iniciuje prepnutie do jazdného režimu 4×2. V takom prípade sú elektromotor aj prevodovka na prednej náprave odstavené. Vďaka tomu sa predlžuje dojazd.

… na modeli EQS došlo k zvýšeniu miery rekuperácie? Väčšie spomalenie (až do 3 m/s2) znamená viac rekuperovanej energie, a teda aj dlhší dojazd. Mercedes-Benz medzitým optimalizoval aj brzdovú sústavu: vďaka upravenému brzdovému valcu ponúka lepší pocit pri ovládaní brzdového pedála.

…elektromobily značky Mercedes-Benz na slovenskom trhu sériovo obsahujú predĺženú záruku? Zákazníci sú tak chránení pred prídanými neočakávanými výdavkami, a to po dobu 6 rokov alebo 90 000 km.

 

Mercedes-EQ EQS 580 4Matic – Prémiový búrač mýtov

 

 

elektrický mercedesMercedes-BenzMercedes-EQS
Komentáre (0)
Pridať komentár