SEAT a CUPRA idú predajné bomby, čo bude ďalej?

Máme za sebou rok, v ktorom spoločnosť SEAT S.A. dosiahla najlepšie finančné výsledky vo svojej 73-ročnej histórii, zaručujúce, že pokračuje na svojej ceste k ziskovejšej budúcnosti,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značiek SEAT a CUPRA. „Rok 2023 bol okom veľkých kontrastov v automobilovom priemysle aj pre našu spoločnosť, keď sme sa naďalej plavili v mori neistoty a zároveň prechádzali najväčšou transformáciou v našej histórii.“

Po zdolaní rozličných výziev v uplynulých rokoch ako rastúce ceny surovín, inflácia a vplyv vojny na Ukrajine umožnila stabilizácia dodávateľských reťazcov v roku 2023 zvýšiť výrobu a predaj. Vďaka tomu spoločnosť SEAT S.A. dodala zákazníkom 519 200 automobilov (2022: 385 600), čo predstavuje nárast o 34,6 % oproti predchádzajúcemu roku. Pri tom značka CUPRA opäť raz prekonala rekord predaja počtom 230 700 automobilov – o 50,9 % viac oproti roku 2022 (152 900). Značka SEAT sa vrátila k dvojcifernému medziročnému rastu počtom  288 400 vozidiel odovzdaných zákazníkom (2022: 232 700; +24,0 %).SEAT Arona si udržal pozíciu najpredávanejšieho modelu značky s 89 000 predanými vozidlami. Nasleduje SEAT Ibiza so 78 000 predanými vozidlami

Investície do značky SEAT

Z pohľadu budúcnosti spoločnosť SEAT S.A. uplatňuje správnu stratégiu pre udržanie ziskového rastu. Pri tom bude zohrávať kľúčovú rolu značka SEAT, ktorá do konca éry spaľovacích motorov bude uvádzať automobily s efektívnymi spaľovacími motormi a so zdokonaleným pohonom plug-in hybrid. Modely Arona a Ibiza dostanú v roku 2025 facelift a v najbližších mesiacoch značka predstaví modernizovaný model SEAT Leon so zdokonalenou technikou pohonu, novým a väčším infotainmentom, najmodernejšími asistenčnými systémami a svetlometmi MATRIX.

Ponuka motorov bude zahŕňať novú generáciu plug-in hybridného pohonu s väčšou kapacitou batérie, ktorá ponúka dojazd až 100 km na čisto elektrický pohon. Okrem toho prejde modernizáciou aj model Ateca a jeho životný cyklus bude predĺžený.

„Značka SEAT bude aj naďalej zohrávať kľúčovú úlohu pri dosahovaní nášho ziskového rastu. Chceme vrátiť SEAT tam, kam patrí a pokračovať v dvojcifernom raste dosiahnutom v minulom roku novými investíciami do značky a jej modelov. Zvažujeme aj čo môžeme poskytnúť pod značkou SEAT vo svete elektrickej mobility. Keď ide o SEAT, môžem vám sľúbiť, že to najlepšie ešte len príde a rozhodne sa máte na čo tešiť“ dodal Wayne Griffiths.

Nová kapitola pre značku CUPRA

V rámci prebiehajúcej transformácie spoločnosti SEAT S.A. značka CUPRA vstupuje do novej kapitoly svojej histórie. Rok 2024 predstavuje začiatok jej doteraz najväčšej produktovej ofenzívy debutom nových hrdinov pre novú éru. V tomto roku sa začne predávať model CUPRA Tavascan a CUPRA Terramar. CUPRA avizuje aj nové a zdokonalené verzie svojich modelov Leon a Formentor, ktoré budú mať premiéru v najbližších týždňoch.

Na nedávnom podujatí značka CUPRA potvrdila aj ďalší veľký krok v rámci svojej globalizácie, ktorým bude vstup na trh USA.

„Do konca desaťročia CUPRA vstúpi na trh USA. Plánujeme uviesť vylepšenú verziu modelu Formentor a väčšie SUV, ktoré sa bude vyrábať v závodoch koncernu Volkswagen v severoamerickom regióne, vrátane Mexika. Na začiatku sa modely CUPRA budú predávať v USA vo vybraných štátoch na východnom a západnom pobreží, ako aj v južných štátoch. Predaj bude prebiehať prostredníctvom nového distribučného modelu,“ oznámil Wayne Griffiths.

Značka bude v roku 2024 akcelerovať svoju globálnu expanziu otvorením nových reprezentačných salónov CUPRA City Garage v Istanbule, Viedni a Manchestri s cieľom naplniť svoju veľkú ambíciu stať sa skutočne globálnou značkou.

Cesta elektrifikácie závodu Martorell pokračuje

Spoločnosť SEAT S.A. sa zaviazala prispieť k elektrifikácii Španielska a v rámci svojho projektu Future: Fast Forward robí pokroky v napĺňaní plánu premeniť krajinu na základňu elektrickej mobility v Európe. Spoločnosť už buduje svoj závod na kompletizáciu batérií v lokalite Martorell a v septembri začne transformácia montážnej linky č. 1 materského závodu na výrobu nových, cenovo dostupných mestských elektrických automobilov CUPRA Raval a Volkswagen ID.2aII.

Na adresu problémov súvisiacich s akceptáciou elektrických vozidiel Wayne Griffiths povedal: „Kľúčom je informovanie zákazníkov, že elektrické vozidlá sú súčasťou riešenia udržateľnej mobility a nie súčasťou problému. K tomu sú potrebné zo strany štátu daňové zvýhodnenia, dotácie na podporu predaja a intenzívne budovanie nabíjacej infraštruktúry.“

Spoločnosť SEAT S.A. na výročnej tlačovej konferencii prezentovala výsledky obchodného roka 2023 spolu so svojou stratégiu na nasledujúce roky. V uplynulom roku skupina spoločností SEAT dosiahla podľa medzinárodných účtovných štandardov (IFRS) rekordný prevádzkový zisk 625 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 592 miliónov eur (2022: 33 miliónov eur). Tým rentabilita tržieb vzrástla o 4,1 percentuálneho bodu z 0,3 % na pozitívnu hodnotu 4,4 %.  Ročný obrat dosiahol historické maximum 14,3 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 31,0 % oproti roku 2022 (10,94 miliardy eur). Tieto ekonomické výsledky dokumentujú silu spoločnosti a úspech prebiehajúcej stratégie transformácie.

Rast inflácie, vysoké úrokové sadzby, politická nestabilita a vojenské konflikty signalizujú, že rok 2024 bude náročný všeobecne pre celý automobilový priemysel. No s ohľadom na obnovenie rastu značky SEAT, nadchádzajúcimi premiérami modelov CUPRA Leon a Formentor, ako aj uvedenie úplne nových modelov  CUPRA Tavascan a Terramar, sú vytvorené predpoklady, aby rok 2024 mohol byť ďalším míľnikom spoločnosti SEAT S.A.

Komentáre (0)
Pridať komentár