Lamborghini Urus – Najrýchlejšie SUV na Pikes Peak

Lamborghini Urus sa stalo novým rekordérom Pikes Peak v kategórii SUV. Dôležité však je, že niektoré úpravy zodpovedné za takýto výkon čoskoro prejdú aj do sériových modelov.

Pikes Peak, známy aj ako preteky do oblakov, a to doslova. Je mimoriadne náročný nielen pre vodiča, ale aj pre auto. Takmer 20-kilometrové stúpanie s prevýšením 2862 metrov je unikátnym podujatím s kultovým statusom. Pikes Peak je doslova na úrovni Nürburgringu, aj keď je úplne iný, pokiaľ ide o vnímanie rekordov a marketingový úspech. Nečudo, že sa tam tímy, vrátane tých fabrických, snažia vydať zo seba maximum. Lamborghini sa práve pochválilo nedávnym úspechom. Talianske SUV Urus, ktoré bude čoskoro debutovať v novej, ostrejšej edícii, zdolalo trasu horskej výzvy za 10:32 064, čím deklasovalo doterajšieho rekordéra Bentley Bentayga o viac ako 17 sekúnd. Stojí za zmienku, že Urus bol vybavený aj ochrannou klietkou, športovými sedadlami s popruhmi a pneumatikami Pirelli P Zero Trofeo R, čo určite pomohlo dosiahnuť pôsobivý výsledok.

Lepšiu propagáciu technického faceliftu a dôkaz o správnosti predstavených úprav len ťažko nájdete. Tie sa s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro dostanú na trh v podobe variantu Evo vyznačujúceho sa vylepšenou aerodynamikou a zvýšeným výkonom 4-litrovej V8. Taliani však zatiaľ o detailoch mlčia, čo sa čoskoro zmení, keďže debut je naplánovaný na august.

Pikes Peak: VW I.D. R s absolútnym rekordom

LamborghiniLamborghini Uruslamborghini urus pikes peak
Komentáre (0)
Pridať komentár