Búrali ste? Ak vznikla škoda len na majetku, políciu už nepotrebujete

Od 1. júla 2022 nadobudla účinnosť novela zákona č. 8/2009 o cestnej premávke, ktorá prináša zmenu definície dopravnej nehody v súvislosti so spôsobenou hmotnou škodou.

Udalosť, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde len k hmotnej škode bez ohľadu na jej výšku, sa nebude považovať za dopravnú nehodu, ale za škodovú udalosť. Uvedené však bude platiť, len ak účastníci neboli pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, dohodli na zavinení a vypísali spolu tlačivo na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody. V takom prípade to účastníkom umožní vec vybaviť aj bez prítomnosti policajta na mieste, čím sa odstráni zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky do príchodu policajta. Ak niektorý z účastníkov predsa len bude trvať na prítomnosti polície na mieste udalosti a policajt zistí, že sú splnené všetky zákonné podmienky pre škodovú udalosť, nebude potrebná rozsiahla dokumentácia ako v prípade dopravnej nehody so zranením. Nové pravidlá teda prispejú aj k zníženiu úrovne byrokracie na strane aktérov i štátnych orgánov. Obdobnú úpravu majú aj v Rakúsku a Maďarsku.

Odchod, útek, škodová udalosť a nehoda

Povedali A ale nepovedali B

Je to len štatistický nástroj, ako opäť rapídne  znížiť celkové počty dopravných nehôd a škodových udalostí. Jednoducho potrebujú znížiť tieto čísla na minimum, čím bližšie k 0. Na strane druhej, dopravných policajtov je celkovo uliciach je pomenej ako sa pôvodne plánovalo, nestíhajú riešiť udalosti v cestnej premávke a potom účastníci veľmi dlho čakajú na zaevidovanie.

Veľmi ma bude zaujímať, ako sa k tomu postavia poisťovne. Už teraz, keď sa im niečo nepozdávalo, žiadali záznam o zadokumentovaní, často naťahovali s platením poistného plnenia, a pod. Čím sa bude človiečik brániť, ak sa začnú poisťovne vykrúcať? Som na to veľmi zvedavý… Ak budete mať nejaké skúsenosti, pokojne nám dajte vedieť na automagazin@automagazin.sk

dopravná nehodakedy volať policajtov k nehodenehodaškodová udalosťvýška škody pri dopravnej nehode
Komentáre (0)
Pridať komentár