Reinkarnácia sa nepodarila. Ďalšia japonská automobilka končí!

Reinkarnácia sa nepodarila. Vo svete to nie je ojedinelý prípad. Pre fanúšikov štyroch kolies je táto značka akousi modlou. Uhádnete o akú značku ide?

Japonská značka Datsun, ktorú v roku 2013 priviedla opäť k životu aliancia Renault-Nissan, oficiálne opäť odchádza do zabudnutia. Rozpočet proste nestačí.

Čim bol Datsun voľakedy výnimočný? Väčšina automobilových nadšencov si Datsun určite spojí s ikonickými japonskými kupé vrátane ikonických 240 a 280. Žiaľ, v 80. rokoch značka rýchlo upadla do zabudnutia, aby sa o 27 rokov neskôr vrátila na trh v úplne novej verzii.

Držitelia práv  k nazvu, aliancia Renault a Nissan, sa v roku 2013 rozhodli oživiť Datsun, aj keď v dosť nečakanej podobe, reprezentovanej mestskými lacnými modelmi. Plány to boli naozaj smelé. Nissan vtedy predpokladal optimistický ročný predaj 300-tisíc. kusov celkovo na trhoch Ruska, Indonézie a Indie.

Realita však dopadla inak. Veľké plány skončili sklamaním. Prosto to nevyšlo. Záujem o ľudové autá bol taký malý, že v roku 2020 Datsun zmizol z Ruska a Indonézie. Teraz, v roku 2022, aj z Indie. Továreň v Chennai zastavila výrobu modelu Redi-GO v marci, hoci rozhodnutie oznámili až teraz.

DatsunDatsun redi-goRenault-Nissan
Komentáre (0)
Pridať komentár