Listáreň: Elektromobilita…

Vaša otázka:

Dobrý deň prajem,

chcel by som navrhnúť, aby ste v tabuľkách na konci testov uvádzali pri stále častejšie sa vyskytujúcich elektromobiloch aj údaj o dojazde v km. Oficiálny aj reálny. Samotná spotreba v kWh/100 km je asi pre väčšinu nič nehovoriace číslo a treba prepočítavať dojazd cez kapacitu batérie, ktorú napokon treba tiež dohľadávať v texte článku.

A dovolím si krátke úvahy ohľadom elektromobilov. Osobne si myslím, že elektromobily síce sú budúcnosť, ale určite nie blízka a s dnešnými akumulátormi ani nehovoriac. Dúfam, že v tejto sfére sa vývoj pohne veľmi rýchlo a hlavne správnym smerom. Možno by bolo vhodné napísať rozsiahly článok na túto tému, čo poviete? Elektrinu, ktorou chceme autá nabíjať, musí niekto niekde vyrobiť a nejako transportovať. Spočítal už niekto počet „nových Mochoviec“, ktoré musíme len na Slovensku postaviť, ak chceme rádovo zvýšiť počty elektromobilov a naplniť normy euroúradníkov, keď zároveň poznáme dnešné problémy s dostupnosťou, de facto neskladovateľnosťou elektriny a navyše predpokladom odstavovania neekologických zdrojov? Všimol som si aj údaj o záruke na batériu, ktorú uvádzate. Vedia bežní ľudia, čo presne táto záruka hovorí? Pretože pokiaľ viem, záruka nehovorí o 100 % kapacite batérie a ani 160 000 km na 8 rokov nevnímam ako nejakú úžasnú vec.

A s tým súvisí aj ďalšia otázka. Vedia ľudia vyčísliť, čo pre nich znamená kúpa elektromobilu? Pri bežných autách so spaľovacím motorom existuje orientačný vzorec, ktorý hovorí, že auto po prvom roku stráca 25 % a potom každý rok cca. 6 – 7 % z pôvodnej ceny. Aký vzorec možno použiť na elektromobily, keďže najdrahšia súčiastka je práve batéria?

Váš dlhoročný predplatiteľ

Ivan S.

Listáreň: Otáčanie v križovatke

Naša odpoveď:

Dobrý deň,

ďakujeme za Vašu priazeň aj za podnety. Ako jedna z mála redakcií sa zeleným technológiám vrátane  elektromobility venujeme pravidelne už niekoľko rokov. Dokonca máme na ročný dlhodobý test elektromobil – Renault Zoe. Práve do vydania, ktoré držíte v rukách, sme pripravili rozsiahly materiál o elektromobilite, kde nájdete odpovede na niektoré z Vašich úvah, iným sa budeme venovať v budúcnosti. Môžem len naznačiť, že napríklad záruka na akumulátor u väčšiny výrobcov znamená zachovanie aspoň 70 percent nominálnej hodnoty pôvodnej kapacity. Na záver krátkej odpovede: na základe Vášho podnetu doplníme v technických údajoch elektromobilov kapacitu akumulátora a dojazd.

S úctou

Peter Varga

výkonný šéfredaktor

Eelektromobilitaelektromobilyelektrovozidlálistáreňmobilitarecenzietestyzelené strany
Komentáre (0)
Pridať komentár