Minitest: Audi e-tron Sportback – Športovo aj ekologicky

Audi e-tron Sportback je reprezentatívne pôsobiaci partner s elektrickou dušou.

Keď sa dnes povie elektrické SUV mnohým okamžite napadne Audi e-tron, čo nie je náhoda. Nemecký elektromobil je totiž jedným zo zakladajúcich členov tohto prémiového klubu, pričom neustále udáva trendy. Dôkazom je jeho najnovšia verzia Sportback, ktorú sme si mohli exkluzívne vyskúšať na našich cestách.

Priťahuje pohľady

Mohutne pôsobiace SUV s karosériou v tvare kupé zaručene vzbudí pozornosť všade, kde s ním prídete. Vďaka jedinečnej siluete e-tron spája športový, rodinný i elegantný charakter auta, čím sa jasne odlišuje od konkurencie. Je až neuveriteľné aké množstvo unikátnych prvkov dokázali nemeckí dizajnéri spojiť do jedného celku tak, aby nič nepôsobilo rušivo. V žilách mu navyše koluje prémiová krv, čo potvrdzujú predné matrix LED svetlá či nabíjacie konektory z oboch strán karosérie. Pozornému oku neunikne dvojica kamier s vysokým rozlíšením, ktoré v modeli e-tron Sportback suplujú spätné zrkadlá. Obraz premietaný na OLED obrazovky v rohoch predných dverí vytvára u posádky pocit, že sa vezie v aute budúcnosti. O to viac, že obrazovky obsahujú LED diódy, ktoré vodiča informujú o prítomnosti iného auta v mŕtvom uhle. Keď je priestor voľný svietia na zeleno a keď hrozí akékoľvek riziko, farba sa zmení na červenú.

Prvá liga

Postupne sa teda presúvame za volant a do interiéru, ktorý doslova dýcha luxusom. Pohodlné kožené kreslá prešívané antracitovou niťou, multifunkčný volant i dohromady šesť rozmerných displejov sú len malou ukážkou toho, ako vás Audi dokáže rozmaznávať. Samozrejmosťou je bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, zrkadlenie jeho obrazu na centrálnu 12,3-palcovú obrazovku či neustály prístup k internetu vďaka zabudovanej SIM karte. Na dlhých trasách sa o slovo prihlási adaptívny tempomat spolupracujúci s aktívnym asistentom pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu alebo head-up displej s perfektnou čitateľnosťou. Audi skrátka myslí na bezpečnosť posádky až v prvom rade.

Na jednu kávu

Keďže ide o elektromobil, každého iste zaujíma, aký dojazd Audi e-tron Sporback ponúka a ako rýchlo dokáže dobiť baterky. Dobrou správou je, že luxusné SUV prejde na jedno nabitie približne 300-400 kilometrov, v závislosti od štýlu jazdy. Ešte lepšou, že pri jednosmernom prúde sa dokáže nabíjať výkonom až 150 kW čo znamená, že z nuly na 80 percent kapacity batérie sa dostane za 30 minút. Na rýchlonabíjačke v nákupnom stredisku teda stíhate jednu obligátnu kávičku.

Športovo strihnuté SUV s výkonom 408 konských síl tak vo finále nepredstavuje takmer žiadne reálne obmedzenie aj napriek tomu, že jazdí na baterky. Naopak, rýchlo si vás pritiahne na svoju stranu vďaka návykovému tichu. Cena za Audi e-tron Sportback S-line 55 quattro v súčasnosti štartuje na sume 86 020 eur.

Stručne

Čo treba uznať

Elektromobil má punc prémiovosti

Čo nám chýbalo

Rýchlonabíjacie stanice na území SR

Čo nás prekvapilo

Výborný tvar a vypracovanie sedadiel

Audi e-tron GT – 600 koní elektro-aerodynamických

 

Audi e-tron Sportback S line 55 quattro

Cena (základ / test) 68 980 / 86 020

2 roky bez obmedzenia km + 8 rokov alebo 160 000 km (batéria)

 

Motor

Synchrónny elektromotor, max. výkon 300 kW (408 k) pri n.u. ot.min-1 , max. krútiaci moment 664 Nm pri n.u. ot.min-1 Emisie CO2 0 g/km.

Jazdné výkony

0 – 100 km/h za 5,7 s, vmax= 200 km/h, spotreba výrobca/test 20,6 – 22,7 kWh /23 kWh /100 km.

 

Kontektivita a batožinový priestor

Bluetooth – áno

Wi-fi – áno

AUX/USB – nie/áno

Zrkadlenie – áno

AudiAudi e-tron Sportbacke-tron quattroelektromobil
Komentáre (0)
Pridať komentár