BMW M3 – 6 generácií pokope, slintajte s nami

Na pripomenutie si príchodu nových modelov BMW M3 Competition a BMW M4 Coupé Competition BMW spojilo 5 predchádzajúcich generácií, ktoré reprezentujú viac ako 35 rokov od vzniku vynikajúceho športového náčinia.

Niekoľko mesiacov veľkého očakávania po zverejnení prvých správ v médiách týkajúcich sa najrýchlejšieho modelu BMW radu 3 sa svet konečne dočkal na autosalóne vo Frankfurte v roku 1985. BMW M3 (E30) sa stalo skutočným predmetom túžob niekoľkých ďalších generácií nadšencov vysoko výkonných automobilov. A čo s nadšencami spoločne s E36 robí teraz je niečo neuveriteľné a tažko tomu uveriť, že sú tu s nami viac ako 35 rokov. 

Pre inžinierov divízie BMW M – v tom čase známej ako BMW Motorsport – nebolo ľahké vytvoriť model, ktorý sa mal označovať za rozhodujúci pre značku: jeho vývoj musel byť prispôsobený veľmi krátkym termínom a navyše mal niesť na svojich pleciach zodpovednosť a slúžiť ako základ pre homologizáciu pretekárskych variantov skupiny A. BMW M3 Group A sa čoskoro stalo najúspešnejším osobným automobilom v oblasti pretekov a do obehu sa dostalo najmenej 17 970 vyrobených kusov. Výnimočné číslo vzhľadom na to, že cieľom, v súlade s predpismi FIA, bolo nutné vyrobiť 5 000 vozidiel.

Tak sa narodil hrdina, ktorý stelesňuje a prenáša hodnoty BMW M počas 35-ročnej histórie ságy M3 so šiestimi rôznymi generáciami a ktorej posledný zástupca, M3 Competition, prichádza na trh s viac ako solventnými argumentmi na udržanie si vlády medzi vysoko výkonnými sedanmi.

BMWBMW MBMW M3BMW M3 E30BMW M3 E36BMW M3 E46BMW M3 E90BMW M3 E92BMW M3 F30BMW Motorsporthistóriahistory
Komentáre (0)
Pridať komentár