Jaguar Land Rover: Technológie z vesmíru

Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá má svoje výrobné linky aj u nás v Nitre-Lužiankach, používa technológiu vyvinutú pre kozmický priemysel na urýchlenie svojich testovacích programov.

Optimalizácia použitia ľahkých materiálov pre zvýšenie hospodárnosti a zníženie emisií je kľúčovou súčasťou záväzku Destination Zero spoločnosti Jaguar Land Rover. Jaguar Land Rover sa podieľa na priekopníckych výskumných testoch, ktoré overujú možnosti pokročilých odľahčených kovov a kompozitných materiálov.

Spoločnosť využije technológiu vyvinutú pre letecký a kozmický priemysel, aby otestovala, ako tieto sofistikované materiály reagujú v koróznom prostredí a v náročných terénoch naprieč celým svetom. Vzorky nových kovov a kompozitov plánovaných pre použitie v budúcich vozidlách značiek Jaguar a Land Rover zabudujú inžinieri do senzorov pre letecký a kozmický priemysel a otestujú ich v najextrémnejších podmienkach na svete.

Senzory budú nepretržite merať výkon materiálov a zdieľať dáta s vývojovým tímom spoločnosti Jaguar Land Rover vo Veľkej Británii. Pomocou získaných informácií môžu inžinieri presne predpovedať správanie materiálu pri vývoji vozidiel, aby zaistili, že odľahčené kovy novej generácie spĺňajú štandardy spoločnosti a poskytujú dlhodobejšiu a vysoko kvalitnú povrchovú úpravu.

Tento výskumný projekt je ukážkovým príkladom nášho záväzku vyvíjať ľahké, odolné a robustné materiály pre naše vozidlá. Používanie pokročilých technológií pre letecký a kozmický priemysel, ako sú napríklad tieto senzory, je dôkazom kvality a vysokých štandardov, ktoré dosahujeme,“ skonštatoval Matt Walters, Lead Engineer, Metals and Process Materials for Jaguar Land Rover.

Na tomto inovatívnom výskumnom projekte spolupracujeme s partnermi svetovej úrovne. Budeme zlepšovať koreláciu medzi praktickým a zrýchleným testovaním spoločne s ďalším zvyšovaním latky kvality a odolnosti,“ dodal Walter. Výskum je súčasťou GDA (General Association of the Aluminium industry), konzorcia výrobcov hliníku a výrobcov automobilov, ktorí skúmajú životnosť materiálov a spôsoby, akými ich je možné vyrobiť ľahšie a odolnejšie.

Spolupráca s vedúcimi firmami v obore zaisťovania kvality a výroby na vývoji budúcich odľahčených vozidiel, zvyšovanie hospodárnosti a ďalšieho znižovania emisií je kľúčovou súčasťou vízie projektu Jaguar Land Rover Destination Zero – budúcnosti s nulovými emisiami, nulovými nehodami a nulovým dopravným preťažením.

-jj-, zdroj a foto: Jaguar Land Rover

Destination ZeroJaguar Land Roverkozmický priemyselletecký priemyselmoderné technológie
Komentáre (0)
Pridať komentár