Nastavenie svetlometov zadarmo, Vidieť a byť videný už o mesiac

V dňoch 12. 10. - 16. 10. 2020 si v rámci šiesteho ročníku akcie Vidieť a byť videný môžu všetci motoristi nechať skontrolovať a prípadne nastaviť svetlomety svojich vozidiel vo vybraných servisoch po celom Slovensku ako aj Českej republike.
Kontrola a nastavenie svetlometov zadarmo!

Fráza, ktorá má hlboký význam. Vodič, ktorý včas nevidí prekážku, do poslednej chvíle nevie, že sa má pripraviť na nečakanú reakciu. V čase zaregistrovania napr. prekážky na ceste, trvá v rádoch milisekúnd, než vôbec vyhodnotí situáciu, ďalšie milisekundy trvá, než adekvátne zareaguje, napr. zošliapne brzdový pedál.

Denne na našich cestách zomierajú ľudia. Každoročne zasiahnu dopravné nehody do osudov tisícov rodín, zomrú stovky ľudí, ďalšie tisíce sú zranené. Veľa týchto tragédií je pritom zbytočných. Nemuselo k nim dôjsť, často by stačila len maličkosť.

Každý z nás môže urobiť niečo pre to, aby k týmto tragédiám nedochádzalo. Je to v záujme nás všetkých. Každoročne desiatky ľudí zomrú len preto, že ich nikto nevidel. Vodič potom často musí žiť s tým, že, hoci nemal šancu chodca uvidieť, zabil ho alebo zranil, a chodec si nesie následky do konca života. Vodiči by preto mali dbať na to, aby pri jazde dobre videli, ale súčasne neoslňovali svoje okolie. Chodci by sa potom mali snažiť robiť všetko preto, aby ich vodiči za každých podmienok dobre a včas videli, a mohli tak včas reagovať.

Práve s týmto cieľom vznikla dopravno-bezpečnostná akcia “Vidieť a byť videný”. Tá sa zameriava nielen na vodičov, ale aj na chodcov a všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky. Vidieť a byť videný prináša nielen dôležité informácie a potrebnú osvetu, ale aj praktické rady ako si správne nastaviť svetlomety, vrátane možnosti ich bezplatnej kontroly.

Partnermi akcie sú: spoločnosť Osram a.s., Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby (v skratke „BECEP“).

Zoznam zapojených servisov môžete nájsť tu. 

kde mi nastavia svetlákontrola svetiel zadarmonastavenie svetielOsramosram slovenskopreventívna akciavidieť a byť videný
Komentáre (0)
Pridať komentár