Pokuty za rýchlosť: Hitparáda Top 10

Ak máte naozaj ťažkú nohu, pokuta za rýchlosť na Slovensku vás môže vyjsť aj na 800 eur. Oproti rekordérom vo svete je to však iba zanedbateľná suma. Pripravili sme pre vás 10 najvyšších pokút za rýchlosť všetkých čias.
  1. Viac ako 3 000 dolárov vo Virgínii

Americký štát Virgínia má tie najvyššie pokuty za rýchlosť z celých Spojených štátov. Ak neberieme do úvahy tresty ako zabavenie vozidla alebo nútené práce. Ak si vodiči na svoju nohu nedajú pozor v tomto štáte, môžu počítať s pokutou viac ako 3000 dolárov (viac ako 2700 eur). Zvláštne, že tieto extrémne prísne pravidlá platia iba pre domácich.

  1. Takmer 4 000 libier s telefónom za volantom

V roku 2007 dostal britský podnikateľ astronomickú pokutu za telefonovanie za volantom svojho BMW. To však nebolo všetko. Skutočnosť, že používal telefón počas jazdy, zistili policajti až z rýchlostnej kamery. Tá mu namerala 250 km/h! Pokutu okolo 4 300 eur si teda zaslúžil.

  1. Dych berúcich 12 000 dolárov pre Kanaďana

Ak idete rýchlo, jednoducho budete platiť. Kanadský motorkár s vášňou pre rýchlosť sa po cestách premával rýchlosťou 265 km/h. Aby predišiel konfiškácii motocyklu, rozhodol sa zaplatiť astronomickú pokutu v prepočte 8 000 eur. Otázkou je, prečo policajtom na tej motorke jednoducho neutiekol.

  1. 60-tisíc eur za 25 nad limit

Reima Kusla z Fínska sa v roku 2015 stal slávnym takmer cez noc. Že išiel v zóne s maximálnou povolenou rýchlosťou 80 km/h o 25 km/h rýchlejšie, to ešte nie je dôvod jeho popularity. Vo Fínsku sa však pokuty za rýchlosť vypočítavajú na základe ročného príjmu previnilca. Ak ste teda bohatí, zaplatíte poriadne. Aký chudáčik ten Reima, keď mu kvôli jeho 7-miliónovému ročnému príjmu vyrubili 60-tísícovú pokutu.

  1. 116-tísíc pre výrobcu telefónov

Správa o tejto astronomickej pokute z roku 2002 sa dostala aj na Slovensko. Anssimu Vajnokimu, riaditeľovi spoločnosti Nokia (ak neviete, o akú značku ide, opýtajte sa rodičov), namerali rýchlosť 75 km/h na päťdesiatke. Keďže sa v tej dobe Nokii ešte darilo, pokuta sa vyšplhala na neuveriteľných 116-tisíc eur. Anssi ju však napadol na súde a skresal až o 95 %.

“Lietajúci Fín” zaplatil za rýchlosť 55.000 €!

  1. Lamborghini ako obeť neporiadneho mechanika

Majiteľ luxusného Lamborghini Gallardo zažil v roku 2010 naozaj nešťastné chvíle. Mechanik, ktorý auto opravoval, ho bez povolenia vzal na „testovaciu jazdu.“ V zóne s maximálnou rýchlosťou 70 km/h mu namerali 160 km/h. Výsledkom bolo zabavenie vozidla. Ťažko si predstaviť, ako to ten mechanik vysvetľoval majiteľovi.

  1. Takmer 230-tisíc… Opäť vo Fínsku

Takmer 230-tisícovú pokutu dostal v roku 2004 iba 27 ročný Jussi Salonoja pochádzajúci z jednej z najbohatších fínskych rodín. Dostal ju za jazdu „osemdesiatkou“ v zóne, kde je maximálna povolená rýchlosť 40 km/h.

  1. 250-tisíc eur za rýchlu jazdu dedinkou

Švajčiarsky milionár sa vo svojom červenom Ferrari preháňal po uliciach jednej z tamojších dediniek rýchlosťou 130 km/h. Podľa vyjadrenia úradov dostal takto vysokú pokutu preto, lebo išlo o opakovaný priestupok a jeho konanie bolo úmyselné. Štvrť milióna eur… Veď za to je aj pol milióna kopčekov zmrzliny!

  1. 650-tisíc eur za rýchlostný rekord

Najvyššia finančná pokuta v histórií tento rok oslávi 10 rokov. V auguste roku 2010 sa švédsky občan preháňal švajčiarskymi diaľnicami na svojom Mercedese SLS AMG rýchlosťou 300 km/h. Či sa snažil otestovať maximálnu rýchlosť alebo sa len ponáhľal na partičku golfu, ťažko povedať. No asi mu to za to nestálo. Podľa úradov išlo o najvyššiu oficiálne nameranú rýchlosť v krajine (a asi aj okolitých)

  1. Zabavené Bugatti za 2 milióny

Nikdy svoje deti príliš nerozmaznávajte, nech ste akokoľvek bohatí. Michael Perridon, riaditeľ spoločnosti Trust International BV vie, o čom hovoríme. Bol prvým človekom, ktorý si do Holandska nechal importovať Bugatti Veyron. A asi aj jediným, ktorý oňho prišiel takýmto nešťastným spôsobom. Bolo totiž zabavené jeho 20 ročnému synovi za jazdu Rotterdamom rýchlosťou 160 km/h.

Text: David Schun, foto: archív

akú pokutu dostanem za rýchlosťAký najvyšší trest bol udelený za prekročenie rýchlosti?najdrahšie pokuty za rýchlosťnajväčší trest za prekročenie rýchlostinajvyššia pokuty za rýchlosťpokuty za rýchlosť
Komentáre (0)
Pridať komentár