Korona? Biznis taxikárov, ochranu ignorujú!

Korona vírus, alebo Covid 19, spôsobil mierny chaos, paniku, ale zatiaľ je všetko na znesiteľnej úrovni. Ak nebudeme disciplinovaní, bude horšie.
Pozor: DOPLNENIE v čase 17:00 h

Taxislužby budú môcť od zajtra jazdiť, ale nebudú môcť prevážať osoby, ale len tovary, čiže napr. využívané na donáškovú službu. Rovnako budú môcť byt otvorené autoservisy, pneuservisy a odťahové služby.

 

Pozor: DOPLNENIE PRE TAXI v čase 13:15 h
Pozastavenú činnosť majú od pondelka 6.00 h aj taxislužby, keďže nefigurujú medzi povolenými prevádzkami. “MDV SR už v tejto súvislosti kontaktovalo orgány krízového riadenia s cieľom objasniť a prípadne upraviť postavenie taxislužieb, avšak do prípadného udelenia výnimky musia byť taxislužby pozastavené,” vysvetlil rezort.

Kvôli tomuto mimoriadnemu stavu sa veľa ľudí ocitlo vo veľmi ťažkej situácií. Môj obdiv a hlboká úcta patrí každému, kto musí vykonávať svoju prácu, stará sa o základný chod štátu a aby sa ľudia mohli cítiť v rámci možností komfortne. Rovnako moja vďaka patrí aj tým, ktorí pracujú, aby úplne nepadla ekonomika, čo reálne o pár dní/týždňov hrozí… A to aj napriek reálne vysokému riziku, ktorému seba a svoju rodinu vystavujú.

Ale predsa jedna skupina povolaní “nesklamala”. Sú to neslávne známi bratislavskí taxikári. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, niektorí sú fakt zodpovední a starajú sa nie o svoje taxametre, ale o zákazníka, tým že vrámci možností dezinfikujú svoje vozy dostupnými prostriedkami.

O čo ide? Odkedy vypukla zložitejšia situácia, ľudia sa stránia používania MHD a volia radšej taxi. Na tom by nebolo nič divného, keby taxikári trochu viac dbali na svoju bezpečnosť. Skutočnosť pred pár dňami prezentovali aj večerné správy. Situácia dnes? Skoro totožná…

Sám som dnes musel ísť vrátiť testovacie auto za prísnych podmienok. Bol som veľmi rád, že to nebolo cez celú Bratislavu, ale len pár minút pešo. Cestou naspäť, s prekrytím nosa a úst, som si všímal ľudí, vodičov, taxikárov. Je to tak trochu môj zlozvyk, resp. možno choroba z povolania. Bol som naozaj príjemne prekvapený, že ako všetci kamionisti, tak osádky bežných ale aj luxusnejších áut sa poväčšine snažia dodržiavať pokyny a odporúčania z médií. Určite viac ako včera.  Pár minútovou cestou som ale napočítal 7 taxikárov. Ostal som nemilo prekvapení. Sú to ľudia, ktorí ešte stále húfne prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi. Ochrana? Ani jeden… ani na krku zavesená. Nehovorím, možno ju mali hodenú na sedačke…. Chlapi, nemusíte mať rúšku, vezmite si šál, alebo niečo podobné. Hocičo je lepšie ako nič! Možno mi budete argumentovať, že to je malá vzorka. Ale keď 6 taxikárov odvezie za 8 hodín 10 zákazníkov? Myslím si, že chránený zákazník nestačí. Chrániť by sa mal aj vodič…

Nechcem radšej vedieť, koľko si už teraz účtujú. Kto je v núdzi, ten zaplatí… O morálke niektorých teda radšej pomlčím. Neberte to tak, že si potrebujem do nich kopnúť. Nie naozaj to nepotrebujem, len apelujem na nezodpovednosť a žiadam pre bezpečnosť ostatných rýchlu nápravu.

Vo svete taxislužby izolujú vodiča

Jedna z najväčších poľských taxislužieb posledných pár dní montuje do svojich áut izolujúce clony. Toto opatrenie možno zaskočí cestujúcich, ale určite pomôže ochrane života a zdravia. Vodiči tiež dostali príkaz zotrvávať v aute na miestach s vysokým potenciálnym rizikom nákazy, medzi ktoré patria napr. medzinárodné letiská.

Sťahovanie národov by malo počkať!

Áno, chápem, každý chce ísť domov. Aj ja by som chcel, len povolanie pravdepodobne nepustí. Čakáme všetci čo bude o pár hodín. Je to skutočne ťažká situácia, v ktorej dostáva psychika mnohých ľudí zabrať. Sám som členom fb skupín či blablacaru, kde sa zdieľajú kratšie, ale aj dlhšie spolujazdy a ľudia už pár dní s plačom žiadajú o pomoc. Možno som zlý, ale odporúčam každému, radšej cestuje sami, ak naozaj musíte. Vy*erte sa na tých 20 euro čo vám niekto núka za cestu na východ. S cudzím človekom budete 4-5 hodín v aute, a naozaj nemusíte vedieť, že mu niečo je. Dokonca to nemusí vedieť ani on sám. Naplno sa to prejaví až o pár dní. Navyše ľudia prakticky od začiatku opatrení začínajú klamať a zatajovať, odkiaľ vlastne idú. Mimoriadne rizikoví sú cestovatelia, ktorí napr. boli na letiskách, či trajektoch z Anglicka. Poviete mi, že som egoista, že nechcem pomáhať? V tejto chvíli práve naopak!

Lenže čo, máte ísť vlakom? Koncentrácia ľudí vysoká, uzavretý priestor… No to je tiež viac ako o hubu. Riešenie? Jednoducho ostaňte tam kde ste, vydržte tých pár týždňov. Radšej teraz mierne potrpieť, hoci sa zadlžíte, ako si dokonca života vyčítať… Nevravím, určite to ľahké nie je, ale ani nebude! Pripravujte sa pomaly na ešte horší scenár.

Veľká noc za dverami

Veľa ľudí si to ešte neuvedomuje, ale za rohom je najvýznamnejší sviatok cirkevne založených ľudí, čiže celého Slovenska. Je to okrem iného tradícia, kedy sa rodiny z celého sveta spájajú zvyčajne v rodičovskom dome. Vyzerá to tak, že tento rok by bolo najlepšie spraviť výnimku. V dobe internetu, videohovorov, naozaj netlačte na pílu. Hľadajte alternatívy, ktoré aspoň trochu pomôžu psychike. Nie tak možno vám, ale tých čo máte doma, ktorý sa o vás možno boja…

Foto: autobazar.sk

corona víruscovid 19domáca izoláciadomáca karanténakorona na Slovenskukorona vírusochrana pred korona vírusomvýnimočný stav
Komentáre (0)
Pridať komentár