Ženeva 2020: Alfa Romeo Giulia GTA a GTAm

Alfa Romeo chcela osláviť 110. výročie založenia automobilky niečím, čo postaví zo sedadla aj chromého – ultimatívnym modelom Giulia GTA a ešte ultimatívnejším Giulia GTAm.

Oba modely vychádzajú z už beztak šialenej Giulie QV. Oproti nej však použitím karbónu a ďalších úprav schudli o dobrý metrák, verzia GTAm o 100 kg. Okrem strechy a kapoty sa karbón využil aj na nárazníkoch, blatníkoch, škrupinových sedadlách, zadné okná sú zo špeciálneho ľahkého plexiskla… Vo verzii GTAm je vzadu namiesto zadných sedadiel polorám, vodič a spolujazdec sú pripútaní šesťbodovými pásmi… Pre úsporu hmotnosti sú aj rukoväte dverí nahradené koženými páskami. Giulia GTAm tak váži iba 1 520 kg! Keď si túto hmotnosť spojíme s 2,9-litrovým biturbo motorom z Ferrari, ktorý má výkon 397 kW, resp. 540 k (v Giulii QV má o 30 koníkov menej), tak sa až chlpy musia ježiť. Výfukové plyny opúšťajú motor cez titánový výfuk od Akrapoviča. Mimochodom titán – aj ten svojim dielom prispel k úspore 100 kg. Giulia GTA a GTAm zvládnu šprint z nuly na stovku, aj za pomoci launch control, za 3,6 sekundy. Samozrejmosťou je upravený podvozok. Nielen čo sa týka tuhosti tlmičov, pružín a stabilizátorov, ale aj geometrie a rozchodu kolies. Ten je širší o 50 mm. Novinkou vyhradenou pre GTA a GTAm sú aj špeciálne 20-palcové kolesá s centrálnou maticou.

Z hľadiska dizajnu zaujme nový nárazník s mohutným vstupom vzduchu na hladič, ale aj na karbónovo-keramické brzdy. Zadný nárazník má karbónový difúzor, s dvoma koncovkami výfuku uprostred. Širšiemu rozchodu zadných kolies zodpovedajú rozširovacie nadstavce na blatníkoch. Celá aerodynamika vychádza zo skúseností automobilky v F1 a je plne funkčná. Vytvára prítlak a privádza vzduch tam, kde treba. Keď hovorím o prítlaku, konštruktéri sa nesústredili iba na absolútny prítlak, ale aj na vyváženie prítlaku medzi nápravami, aby auto bolo ovládateľné a bez nejakých zradných tendencií vo vysokých rýchlostiach. Ako rozpoznať GTA a GTAm? GTA má na veku kufra pomerne decentný spojler, verzia GTAm už veľký spojler v štýle pretekárskych áut. Ten však v skutočnosti, ako jediný prvok nie je plne funkčný. Nevytvára totiž oveľa vyšší prítlak, ale iba dáva okoliu najavo, že ide o ešte exkluzívnejšiu verziu Giulie GTA.

Taliani vyrobia exkluzívnu sériu 500 kusov GTA a GTAm. Budúci majitelia dostanú okrem úžasného auta aj kompletné pretekárske oblečenie – helmu Bell, kombinézu, rukavice a topánky Alpinestars s logom GTA, ale aj poukážku na absolvovanie školy športovej jazdy Alfa Romeo Driving Academy. Aby som to celé uzatvoril, samotné označenie GTA je skratkou pre Gran Turismo Allegerita (ľahké gran turismo), a „m“ je odvodené zo slovíčka modificata, teda modifikovaný.

Alfa Giulia GTAAlfa Giulia GTAmAlfa RomeoAlfa Romeo Giulia GTAAlfa Romeo Giulia GTAmautosalón ženeva 2020Medzinárodný Autosalón v Ženeve 2020
Komentáre (0)
Pridať komentár