Dušičky, alebo slovenské sťahovanie národov

Dnes začne extrémne sťahovanie národov. Nasledujúce dni sa budú cesty hemžiť autami. Za ich volantmi budú sedieť rôzne zdatní vodiči. Preto budete musieť predvídať aj za nich. Opatrnosťou v tieto dni nič nepokazíte. Hlavne sa obrňte tolerantnosťou a trpezlivosťou.

Sviatok všetkých svätých, sa vyznačuje svojimi špecifikami. Je to čas, kedy všetci ľudia navštevujú cintoríny. Celý rok tam neboli. Medzi tým sa mohlo po trasách, ktoré jazdia desaťročia po pamäti zmeniť dopravné značenie. A jednoducho si to nevšimnú… Rovnako je to obdobie sviatočných vodičov.

Komplikovaná cestá na sviatky podľa NDS

Tohtoročný SVIATOK VŠETKÝCH SVӒTÝCH je spojený s jesennými prázdninami v školách, preto očakávajú zvýšenú intenzitu dopravy na diaľniciach – podľa vlaňajších čísiel bola intenzita dopravy v smere zo ZÁPADU na VÝCHOD zvýšená na D1 o 30 percent a na R1 a R2 o 26 percent.

Kde NDS očakáva viac áut ako v bežné pracovné dni?

  • výjazd z Bratislavy
  • pred križovatkou Trnava (D1, R1)
  • pred križovatkou Žilina (D1, D3, I/18)
  • pred križovatkou Prešov (D1, I/18, I/68)
  • pred križovatkou Nitra (R1, I/64)
  • pred križovatkou Zvolen (R1, R2, I/66)
  • pred križovatkou Košice (D1, R4, I/16)

V nedeľu (3.11.) sa dopravná situácia obráti a nadpriemerne zvýšenú intenzitu očakávame v opačnom smere. Buďte na svojej ceste mimoriadne opatrní, pozorní a ohľaduplní.

 

Aby toho nebolo málo, zraniteľných účastníkov je na ceste tiež dosť. Myslím tým chodcov, cyklistov… V spojení so skorou tmou, hmlami, nemusia byť viditeľný. To je stále bežná realita v tento sviatok. Veľa ľudí si prosto nedá povedať. Predpokladám, že sa na to zameria aj polícia, či už preventívne, a možno aj represívne.
Preto Vás v mene redakcie prosím, či už mladých, alebo starých členov svojej rodiny upozornite na základné heslo „Vidieť a byť videný“. Ak nie je chodník, a idú pešo, upozornite ich, že majú jazdiť pri ľavom okraji cesty. Navyše Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku.

Večerné pálenie sviečok má svoje čaro. Netreba zabúdať na bezpečnosť všetkých vekových kategórii pri pohybe po ceste! Oblečte ich do svetlého oblečenia, alebo aspoň dajte reflexný prvok na pohyblivú končatinu.
Hotový exodus nastane v nedeľu, keď sa bude veľká časť obyvateľstva sťahovať. Na všetkých hlavných ťahoch rátajte s kolónami.

V blízkosti väčších cintorínov určite natrafíte na policajtov. Zbytočne pri nich s vozidlom nezastavujte a nepýtajte sa nevhodné otázky (Kam mám zaparkovať? Dajú sa tu niekde kúpiť sviečky?…) Skomplikujete tak zbytočne situáciu na cestách.

Už keď sme pri policajtoch. Dopravní, ale aj poriadkoví policajti, budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohliadnu aj na frekventované križovatky a hlavné cestné ťahy.

Raj pre zlodejov

Veľká koncentrácia ľudí, znamená dobrú príležitosť pre zlodejov. Dajte si pozor na osobné veci. A to ako na cintorínoch, tak v autách. Nenechávajte nič na viditeľnom mieste, čo by mohlo aspoň trochu zlodeja namotivovať. Aj ponechaná taška v aute, hoci prázdna, môže prilákať zlodeja.

Odporúčania polície v skratke:
• myslite na dostatočnú časovú rezervu. Málo času = veľa stresu.
• ako vodič buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte;
• v aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od spolucestujúcich;
• zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením;
• na cesty sa vydávajú i vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností alebo sú už vo vyššom veku. Zvýšte pozornosť pri vedení vozidla, prípadne zvážte, či je nevyhnutná cesta na cintorín vlastným motorovým vozidlom;
• ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou;
• riaďte sa pokynmi policajtov;
• nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru na cintoríne.

Zdroj: MINV

Foto: archív

dopravná políciadopravné obmedzenia počas sviatku všetkých svätýchdušičky na cestáchpolíciaproblémy s dopravou pri cintorínesviatok všetkých svätýchvšetkých svätých
Komentáre (0)
Pridať komentár