Tesla dostala zelenú aj priamo v Číne

Americkej spoločnosti Tesla Inc. sa podarilo urobiť dôležitý strstegicko-marketingový krok. Značke na čele s vizionárom Elonom Muskom totiž už nestoja v ceste žiadne administratívne prekážky a môže začať vyrábať svoje žiadané elektromobily aj priamo v Číne.

Čínske ministerstvo priemyslu teraz oznámilo, že pridalo spoločnosť Elona Muska na vládny zoznam schválených výrobcov automobilov a poskytlo výrobcovi elektrických vozidiel certifikát, ktorý v najľudnatejšej krajine potrebuje.

To znamená, že Tesla dostala zelenú na spustenie výrobného procesu,“ uviedol šéf konzultačnej firmy Automotive Foresight Ja-le Čang. Výrobu môže podľa neho spustiť kedykoľvek. Tesla stavia závod za dve miliardy USD v Šanghaji. Bude to jej prvý závod na výrobu automobilov v zahraničí.

Podľa niektorých médií Tesla plánuje zahájiť výrobu v Číne už tento mesiac. Zatiaľ však nie je isté, či sa jej podarí splniť cieľ výroby pre koniec tohto roka kvôli neistote súvisiacej s objednávkami, pracovnou silou a dodávateľmi. Zámerom je do konca roku vyrábať v závode najmenej 1000 kusov vozidiel Model 3 za týždeň.

Závod Tesla bude prvou továrňou na výrobu automobilov v plnom vlastníctve zahraničnej firmy v Číne. Je to súčasne signál, že sa ázijský obor snaží viac otvoriť svoj automobilový trh. Úrady v Šanghaji tiež ponúkli pomoc firme Tesla, aby sa urýchlila výstavba závodu. Čína rovnako na konci augusta vyradila modely Tesla zo zoznamu áut, na ktoré sa vzťahuje desaťpercentná daň z obratu.

-jj-

ČínaELon MuskšanghajTeslavýrobný závod
Komentáre (0)
Pridať komentár