Frankfurt 2019: Limitovaná edícia Lamborghini Sián

Verejnosť sa mala zoznámiť s hybridným superšportiakom Lamborghini Sián až na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Lenže unikli prvé fotografie a najvýkonnejší model z rodiny je na svete.

Zatiaľ sú známe len vizualizácie, ale o to viac radosť prinesie reálna podoba vozidla na svetovej premiére v Nemecku. Talianska automobilka sa po prvý raz pustila do hybridnej technológie, ktorú práve v tomto aute predstaví. Základ ale zostáva zachovaný.

Dvanásťvalcový motor uložený do V12, ktorý má rovnaký základ ako mocný Aventador, poskytuje v základe 577 kW (785 koní) pri 8 500 otáčkach. Tomu sekunduje tzv. Mild hybrid, ktorý produkuje 34 koní. Celkový výkon sústavy Sián potom dáva 602 kW (819 koní).

Elektrická energia sa neukladá elektro-chemicky, teda do Li-ion batérií, ale elektrostaticky do superkapacitorov, ktoré tým pádom oslavujú v hybride premiéru. Superkapacitory mal už Aventador, avšak fungovali len pre systém štart/stop. Celý elektrický systém váži len 34 kg.

Vďaka použitiu špeciálne odľahčených materiálov vykazuje ukazovateľ pomeru váha/výkon ešte lepšie hodnoty než v prípade predchádzajúceho modelu Aventador SVJ. Maximálna rýchlosť vozidla je elektronicky obmedzená na 350 km/h.

Najvýkonnejšie Lamborghini v histórii, ktoré malo doteraz pracovný názov LB48H, otvára novú kapitolu športovej automobilky z Apeninského polostrova. Hranicu 100 km/h pokorí nové “Lambo” za menej než 2,8 sekundy. V porovnaní s predchádzajúcim modelom sa ale výrazne zlepšila pružnosť vozidla.

Už prvý pohľad na vozidlo odkazuje športové DNA. Ostre rezané kontúry a agresívny “look” tento fakt len podčiarkujú. Predné svetlomety sú tvarované do písmena Y, zatiaľ čo koncové pripomínajú poltucet šesťuholníkov inšpirovaných slávnym modelom Countach.

V zadnej časti je ukryté krídlo, ktoré sa zdvíha len v prípade potreby. Na bokoch v zadnej časti si ešte môžete všimnúť číslo 63, čo je odkaz na celkový počet vyrobených exemplárov. Napriek tomu, že cena nové hybridu je astronomická, všetky kusy sú už predané a majú svojho majiteľa.

-jj-

autosalón Frankfurt nad MohanomFrankfurt 2019LamborghiniLamborghini Sián
Komentáre (0)
Pridať komentár