Problém elektromobilov? Početná nehodovosť

Elektromobily majú vo svete veľký problém. Je ním nehodovosť prevažne luxusnejších modelov. Prečo? Povieme si nižšie.

Na základe francúzskej poisťovne AXA a ich štatistiky môžeme povedať, že v luxusnom elektromobile je nehodovosť vyššia o 40%, ako v porovnateľnom zástupcovi so spaľovacím motorom. A zdá sa, že ešte chvíľu bude horšie. Prečo to tvrdím? Jednoducho preto, že trh sa na elektromobily síce prechádza, ale prechádza pomaly. Môžu za to rôzne faktory , povedzme skepticizmus v tento zdroj energie.

Naproti tomu, lacnejší zástupcovia elektromobily nemajú výrazný náskok v porovnaní s klasickými spaľovacími modelmi.

Čo nehodovosť spôsobuje?

Luxusné elektromobily majú zvyčajne veľký výkon. Tieto motory sa vyznačujú úplne iným nástupom výkonu a krútiaceho momentu, ako spaľovacie motory. Sú podstatne živšie. Akcelerácia z 0-100 km/h trvá bežne do 5 sekúnd. Pre mnohých vodičov to je nezvyk, predovšetkým ak sú na ceste nepriaznivé podmienky a nedokážu auto udržať na ceste.

Zároveň majú elektromobily vo veľkých mestách značné výhody. Povedzme jazda v BUS pruhoch. Na túto výhodu nie sú ostatní účastníci premávky zvyknutí. Zároveň vodičom elektromobilov rastie sebavedomie, že oni predsa môžu ísť v pruhu pre autobusy.

Ďalším fenoménom je ticho, akým sa elektromobil pohybuje. To sa však čoskoro zmení, a každý nový elektromobil (aj hybrid) bude emitovať zvuk – systém AVAS.

Posledným dôvodom, ktorý môže ovplyvniť nehodovosť sú aj prvky bezpečnosti a komfortu. Vodiči sa čoraz častejšie začínajú spoliehať na elektronických pomocníkov, ktorí však ešte stále nemajú vychytané všetky muchy. A tých múch je ešte naozaj dosť…

Zdroj: Reuters

Foto: policia.site

Autor: Marek PAUCO

 

elektromobilHybridnehodovosťnehodovosť na slovenskunehody podľa druhu áutTesla
Komentáre (0)
Pridať komentár