Kia Niro: mnoho možností (nielen) pohonu.

KIA Niro je moderný crossover ktorý okrem iných súčasných vymožeností ponúka až tri druhy pohonu.

KIA Niro, hoci ešte stále neopozeraný a nový model, je už aj osvedčeným predajným hitom značky. Len v Európe už počet počet predaných vozidiel vysoko prekročil magickú hranicu 100 tisíc. Ktoré možnosti pohonu sú teda k dispozícii?

KIA Niro Hybrid je univerzálnym crossoverom so všetkými k tomu patriacimi výhodami. Prednosti hybridného pohonu najviac vyniknú v meste, ale samozrejme príjemná a bezproblémová je tiež jazda na akúkoľvek vzdialenosť. No práve v meste, pri častých zastavovaniach a rozbehoch dokáže hybridný systém pohonu (spaľovací motor v kombinácii s elektrickým a akumulátorom) ukladať energiu, ktorá by inak pri spomaľovaní vyšla nazmar do akumulátora a poskytovať ju elektrickému motoru, ktorý tak umožní bezemisné, teda ekologické a ekonomické rozjazdy, alebo podporí prácu spaľovacieho motora vo vhodných situáciách. Výhody? Nižšia spotreba znamená aj nižšie emisie.

KIA Niro Plug-in Hybrid je ďalším stupňom elektrifikácie pohonu obľúbeného crossoveru. K výhodám hybridného pohonu pridáva možnosť nabiť batériu (aj) z vonkajšieho zdroja, teda “zo zásuvky”. Potom dokáže prejsť v čisto elektrickom móde vyše 50 km, teda celkom bez emisií a bez hluku. Po vyčerpaní energie z batérie sa pohon nebadane a automaticky prepne do hybridného módu. Dôležitá je tiež možnosť energiu v batérii nespotrebovať hneď, ale doviezť si ju na želané miesto – napr. na hranice zóny, do ktorej nesmú žiadne vozidlá poháňané spaľovacím motorom.

    

KIA e-Niro je potom čistý elektromobil. To znamená, že na jeho pohon slúži výlučne elektromotor využívajúci energiu z batérie. e-Niro poháňa nová generácia hnacieho ústrojenstva, ktoré bolo vyvinuté špeciálne pre elektrické vozidlá značky Kia. Elektrický model Niro je vybavený vysoko kapacitným lítiovo-polymérovým akumulátorom s kapacitou 64 kWh, vďaka čomu bude na jedno nabitie schopný prejsť až 455 km. V prípade, že si do vozidla objednáte voliteľný akumulátor s kapacitou 39,2 kWh, mali by ste na jedno nabitie vedieť absolvovať viac ako 300 km. To už sú údaje, ktoré robia z tohto moderného elektromobilu univerzálne vozidlo, použiteľné prakticky bez obmedzení pri využití všetkých výhod čisto elektrického pohonu.

    

Možnosť výberu pohonu, ktorý vám ušetrí vrásky počas súčasného boja o každý gram emisií, však zďaleka nie je všetko. Crossovery Niro sú vybavené najmodernejšími asistenčnými systémami. Príkladom môže byť inteligentný tempomat s funkciou Stop & Go. Sleduje vozidlo idúce vpredu a dokáže Niro aj úplne zastaviť, ak sa zastaví premávka a znova rozbehnúť a zrýchliť, keď sa vozidlo vpredu znovu pohne.

Nechýba ani asistent sledovania jazdného pruhu, „druhý stupeň“ technológie autonómneho riadenia spoločnosti Kia. Sleduje v premávke vozidlá idúce pred autom a rozpoznáva značenie na ceste, aby na diaľnici udržiavala Niro v jazdnom pruhu. Systém ovláda zrýchlenie, brzdenie a riadenie v závislosti od radu vozidiel idúcich vpredu, pričom prostredníctvom externých senzorov zachováva bezpečnú vzdialenosť a súčasne pomáha vodičovi, keď chce prejsť do iného jazdného pruhu. Asistent sledovania jazdného pruhu pracuje pri rýchlosti 0 až 180 km/h.

     

Niro sa aj naďalej ponúka s rozšírenou zostavou technológií aktívnej bezpečnosti. V závislosti od špecifikácie je v ňom zahrnutý asistent predchádzania čelnej zrážke, asistent na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, systém na kontrolu pozornosti vodiča, asistent diaľkových svetiel, systém varovania pred zrážkou s vozidlami v mŕtvom uhle, varovanie pred zrážkou s križujúcou premávkou za vozidlom a inteligentný systém upozornenia na obmedzenie rýchlosti, a to spolu s novou elektronickou parkovacou brzdou a väčšími zadnými brzdami.

K tomu všetkému treba prirátať výhody vozidla ponúkajúceho vyšší posed a teda aj vynikajúci výhľad, pohodlné nastupovanie a vystupovanie, či dostatok priestoru v kabíne pre kohokoľvek a čokoľvek. Nezabúdajme na komfortné materiály v interiéru, vyspelú konektivitu a vynikajúci systém infotainmentu.

K pokoju v duši majiteľa ktoréhokoľvek modelu Kia Niro určite prispeje aj pre značku typická 7- ročná záruka.

Nič však nenapovie o kvalitách modelov KIA Niro toľko, ako skúšobná jazda, ktorá umožní overiť si, ako nový model “sadne” práve vám. Dílerov značky KIA vo vašom okolí nájdete na https://www.kia.com/sk/vyhladavanie-predajcov/#/ a skúšobnú jazdu si môžete dohovoriť na https://www.kia.com/sk/testovacia-jazda.64df96f5-289e-4331-95c4-8c7273b0f3f7/#/ . Určite stojí za to!

Text: Dalibor Klíma  foto: KIA

 

KiaKia Niro EVKia Niro plug - in hybridNiro
Komentáre (0)
Pridať komentár