Ženeva 2019: Seat el-Born – prvý 100% na platforme MEB

Už len štyri dni a môžete byť osobne pritom. Prvú marcovú sobotu otvorí svoje brány autosalón v Ženeve, kde automobilka Seat predstaví plne elektrickú štúdiu s názvom el-Born. Španielsky príbuzný elektromobilu Volkswagen I.D. zvládne na jedno nabitie absolvovať 420 km.

Seat el-Born je koncept ponúkajúci odpovede na rôzne otázky, ktoré so sebou prináša elektrická revolúcia, a stáva sa tak vozidlom, ktoré zmení pomery v celom odvetví. V podstate ide o prvý 100% elektromobil postavený na platforme MEB koncernu Volkswagen.

Koncept dostal meno po jednej z ikonických štvrtí španielskej Barcelony, ktorá bola pre konštruktérov a inžinierov v Seate inšpiráciou. Tí vytvorili športové vozidlo s najmodernejšími technológiami elektrického pohonu. S uvedením na trh sa počíta v roku 2020.

Dizajn a vývoj vozidla prebiehal v katalánskej metropole, samotnú výrobu si potom vzal na starosti výrobní závod v nemeckom Zwickau. Výkonný set batérií s vysokou kapacitou je srdcom štúdie el-Born, ktorá dokáže akcelerovať z pokoja na stovku za 7,5 sekundy.

Seat el-Born nie je len prísľubom použiteľného elektromobilu, ale prináša tiež integráciu ďalších technológií. Koncept využíva funkcie autonómneho riadenia na podporu šoféra, rovnako ako množstvo ďalších asistenčných systémov.

Dynamické proporcie dopĺňa systém elektrického pohonu s kolesami umiestnenými až v rohoch karosérie. Keď prejdete pohľadom cez Seat el-Born, zistíte, že pozícia A-stĺpika je posunutá podstatne viac dopredu, čo vytvára ďaleko zaujímavejšiu siluetu a v interiéri pridáva miesto.

Zadnej partii konceptu dominuje dvojitý spojler, ktorý výrazným spôsobom vylepšuje aerodynamiku Seatu el-Born. Tvary interiéru evokujú pocit ľahkosti a vypadajú, ako by sa vznášali. Ale prinášajú tiež technologický pokrok v podobe integrácie digitálneho kokpitu a infotainmentu s obrazovkou s uhlopriečkou 10“ a obrazovkou konektivity umiestnenou v samotnom strede prístrojovej dosky.

Vďaka reálnemu dojazdu až 420 km na základe cyklu WLTP, ktorý zaisťuje set batérií s kapacitou 62 kWh, je vozidlo pripravené a schopné zaviezť pasažierov tam, kam potrebujú. Kompatibilita so super 100kW nabíjaním jednosmerným prúdom zaisťuje nabitie batérie na 80 % kapacity len za 47 minút.

Tepelné čerpadlo prispieva ku zníženiu spotreby elektrickej energie a predĺži dojazd až o 60 km. Seat el-Born integruje najnovšie poznatky v oblasti autonómneho riadenia a konektivity tak, aby vám uľavil od stresu každodenného života.

Koncept Seat el-Born ťaží zo systému autonómneho riadenia druhej úrovni, ktoré vozidlu zaisťujú čiastočnú automatizáciu. Riadiaci systém si poradí s ovládaním volantu, akceleráciou aj brzdením. Pridajte k tomu okrem iného tiež inteligentný parkovací asistent a z el-Bornu je razom štúdia, ktorá stelesňuje budúcnosť elektromobility.

-jj-

100 % elektrický konceptplatforma MEBSeat el-BornVolkswagen
Komentáre (0)
Pridať komentár