Cupra Formentor: Hybridný debut

Fyzickej premiére na autosalóne v Ženeve predchádzala fotografická promotion. V médiách sa totiž objavili prvé obrázky nového automobilu Cupra Formentor, ale SUV-kupé s plug-in hybridným pohonom oficiálne predstavia až prvú marcovú sobotu vo Švajčiarsku.

Značka Cupra spadajúca pod Seat sa už pred rokom osamostatnila s cieľom špecializovať sa viac na športové modely. Výsledkom prvých aktivít bola Cupra Ateca s dvojlitrovým agregátom TSI vyladeným na 300 koní, pohonom všetkých kolies a dvojspojkovou prevodovkou DSG.

Vlani vzrástli predaje značky Cupra na 14.400 vozidiel, čo je o 40 % viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2017. Po uvedení svojho prvého modelu – Ateca, teraz Cupra plánuje zvýšiť predaj na dvojnásobok v priebehu najbližších 3-5 rokoch.

A práve k realizácii spomínaných plánov má prispieť predstavenie modelu Cupra Formentor, ktorého základom je hybridní pohon s možnosťou vonkajšieho nabíjania. Dizajnéri sa zjavne inšpirovali atraktívnou víziou Seat 20V20, ktorá sa na ženevskom výstavisku objavila pred štyrmi rokmi.

„Súčasný úspech značky Cupra zreteľne odráža jej obľúbenosť na trhu. Prijatie značky Cupra medzi zákazníkmi prekonáva všetky naše očakávania a chceme aj naďalej upevňovať postavenie tejto špeciálnej značky, ktorá oslovuje najnáročnejších automobilových nadšencov,“ povedal Wayne Griffiths, predseda predstavenstva značky Cupra.

Cupra Formentor je oknom do budúcnosti exkluzívnej značky vysokovýkonných automobilov. Svojim dizajnom okamžite zaujme na prvý pohľad, v interiéri zasa poskytne útulné prostredie. A vďaka najmodernejšej konštrukcii a vyspelému pohonnému systému ponúkne aj slušný výkon.

Formentor je posadený nižšie než iné crossovery a vyznačuje sa agresívnou prednou maskou, veľkými športovými kolesami a vzadu svetlami spojenými vodorovnou linkou. Pohonnú jednotku v útrobách Cupra prezentuje ako vysoko výkonný plug-in hybridný pohon, ktorý disponuje výkonom 180 kW.

Rozmery automobilu zatiaľ zostávajú tajomstvom, ale zrejme bude menší než Ateca, avšak o niečo širší, čo by sa malo prejaviť na zlepšených jazdných vlastnostiach. Sofistikované vozidlo podľa sprísnenej metodiky WLTP zvládne na jedno nabitie absolvovať až 50 km.

-jj-

AutosalónCupra Formentorkonceptplug-in hybridSeatŽeneva 2019
Komentáre (0)
Pridať komentár