Start-up Rivian očaril LA

Americký start-up Rivian Automotive zaujal na autosalóne v Los Angeles návštevníkov aj odborníkov hneď dvoma elektrickými štúdiami. Koncepty päťmiestneho pick-upu Rivian R1T aj sedemmiestneho SUV Rivian R1S sa dostanú na trh v roku 2020.

Spomínaná kalifornská značka odštartovala svoju podnikateľskú činnosť už pre necelou dekádou, avšak až vlani sa predstavila práve na LA Auto Show. V americkom  Plymouthe, v štáte Michigan v súčasnosti zamestnáva necelých 600 ľudí v oblastí vývoja.

Prečítajte si aj: Koncept Aston Martin Lagonda Vision – dráždenie zmyslov aj pohladenie duše

Výroba futuristického pick-upu však bude prebiehať v Illinoise, kde spoločnosť odkúpila bývalú továreň od Mitsubishi za 16 miliónov USD (14,051.110 eur). Základná cena modelu, po štátnej dotácii, je stanovená na 61.500 amerických dolárov (54.000 eur).

Prečítajte si aj: Máte pod čapicou? Čínsky elektrický koncept SF5 vás odmietne odviezť!

„Spoločnosť Rivian som založil aby dodávala produkty, ktoré na svete ešte neexistujú. Začali sme na čistom stole a strávili sme roky vývojom technológií, aby sme našim aktívnym zákazníkom ponúkli ideálne vozidlo. Zaručujeme skvelú jazdnú dynamiku na akomkoľvek podklade a teréne,“ uviedol CEO firmy Rj Scaringe, ktorý je absolventom prestížneho MIT (Massachusettský technologický inštitút).

Pick-up R1T ponúkne v prvom rade zaujímavé jazdné vlastnosti a dojazd. V závislosti od nastavenej konfigurácie hovorí výrobca o dojazde 370 až 650 km, pričom tento úžitkový automobil dokáže akcelerovať z pokoja na stovku za necelé 3 sekundy!!

Prečítajte si aj: V Paríži aj v Ženeve vyhral rovnaký koncept roka – Mazda Vision Coupé

Vzhľadom na fakt, že automobil váži 3,5 tony a odvezie náklad s hmotnosťou 5 ton, je spomínané zrýchlenie skutočne pozoruhodné. Najlepšiu akceleráciu z 0 na 96 km/h ponúkne prevedenie so 135 kWh batériou, výkonnejšiemu to trvá o 0,2 sekundy dlhšie a najslabšiemu 4,9 sekundy.

Prečítajte si aj: Borgward tlačí na pílu, ďalším čínskym esom je zmyselný koncept Isabella

Obe spomínané vozidlá disponujú kvartetom elektromotorov, pričom v každom kolese je jeden. Každý z nich ponúka maximálny výkon 200 koní, takže celé auto má až 800 koní (588 kW). Krútiaci moment podľa výrobcu má dosahovať celkovo hodnotu 1120 Nm.

Prečítajte si aj: Hyundai s debutujúcim konceptom Le Fil Rouge načrtol nové dimenzie dizajnu

Univerzálny pick-up bude na trhu k dispozícii s niekoľkými veľkosťami akumulátorov. Ponuka začína na verzii 135kWh s dojazdom cez 480 km. Drahšia verzia so 180kWh by mala zvládnuť na jedno nabitie vzdialenosť väčšiu ako 640 km.

Prečítajte si aj: Ak cestovný koncept z inej planéty, tak potom jedine Bugatti Type 57 T!

Samozrejmosťou je rýchle nabíjanie, za 20 minút získate dostatok energie na to, aby ste mohl absolvovať ďalších 120 až 180 km. Vďaka prítomnosti motorov v kolesách nie je vpredu pod kapotou agregát a zostalo tak miesto pre batožinový priestor s objemom 330 litrov.

Prečítajte si aj: Futuristický Detroit! Koncept Nissan Xmotion SUV alebo japonský dotyk s budúcnosťou

Elektrický Rivian R1T je 5,5 metrov dlhý pick-up, pričom všetky dostupné verzie majú maximálnu rýchlosť obmedzenú na 200 km/h. Pre jazdu v náročnejšom teréne si šofér môže zvoliť v offroadovom režime, pretože auto má svetlú výšku 360 mm, predný nájazdový uhol 34°, zadný nájazdový uhol 30° a prejazdový uhol 26°.

Prečítajte si aj: Zemetrasenie v Tokiu! Toyota ukázala koncept GR Super Sport

Pick-up R1T sa nezľakne ani svahu a kopca pod uhlom až 45°, okrem toho sa dokáže brodiť až meter hlbokou vodou. Napriek vlastnostiam čistokrvných offroadov nájdete v interiéri relatívne luxusné prostredie o čom svedčí vzdušný interiér, špičkové materiály a najnovšie technológie.

Prístrojovú dosku tvorí 12,3-palcový displej, dotykový infotainment s online službami má uhlopriečku 15,6-palca a cestujúci vzadu majú k dispozícii ďalší 6,8-palcový displej. Rivian sa môže pochváliť aj autonómnym riadením 3. stupňa.

Prečítajte si aj: Bláznivý koncept 6×6 SUV už má aj Rolls-Royce, vietor fúka z Indie!

Na spomínanom autosalóne na západnom pobreží USA však pútal s dvojdenným oneskorením značnú pozornosť aj druhý koncept od spoločnosti Rivian. Konvenčne pôsobiace SUV s názvom Rivian RS1 má vzhľadom na danú konfiguráciu dojazd 390 až 660 km.

Rovnako ako v prípade štúdie RT1 bude mať podvozok naplnený batériami, čo súčasne znamená voľný priestor pod kapotou s objemom približne 330 litrov. Rivian RS1 aj Rivian RT1 sú v mnohých ohľadoch podobné vozidlá, takže ich spoločná výroba má racionálny základ a bude lacnejšia.

V podstate všetky špecifikácie elektromobilu Rivian R1S sú rovnaké ako v prípade pick-upu R1T. Takže na výber sú batérie s kapacitou 105 kWh, 135 kWh a 180 kWh, výkon 300 kW, 562 kW a 522 kW a štyri elektromotory s upravenou maximálnou rýchlosťou na 200 km/h.

Menší rozdiel spočíva v tom, že v prípade verzie so 105kWh a 135kWh batériou je možné zvoliť sedemmiestnu „rodinnú“ konfiguráciu. Tiež sa mierne zvýšil dojazd vo všetkých verziách o necelých 20 km. Karoséria auta je tiež menšia než v prípade pick-upu.

-jj-

 

7-seateramerický start-upelektrické SUVelektrický pick-upLA Auto showLos Angeles Motor Show 2018Rivian AutomotiveRivian R1SRivian R1T
Komentáre (0)
Pridať komentár