VW prepustil šéfa Audi, “sedí” kvôli Dieselgate

Automobilka Volkswagen ukončila s okamžitou platnosťou kontrakt so suspendovaným šéfom prémiovej značky Audi – Rupertom Stadlerom. Vedenie spločnosti to oznámilo po zasadnutí dozornej rady. Stadlera zadržali v lete v súvislosti s aférou okolo podvodu s meraním emisií a od tej doby je vo väzbe.

Stadler bol členom predstavenstva Volkswagenu a predsedom predstavenstva Audi. Volkswagen uivedol, že Stadler odchádza po vzájomnej dohode. „Pán Stadler odchádza, pretože kvôli súčasnému predbežnému zadržaniu nie je schopný plniť svoje povinnosti člena predstavenstva a želá si, aby sa mohol sústrediť na svoju obhajobu,“ uvádza sa vo vyhlasení nemeckej automobilky.

Podľa nemeckých médií rozhodnutie o odchode dohodou bolo na svete už dlhšiu dobu, dozorná rada ju však musela podrobne preskúmať z právneho hľadiska. Dohoda vylučuje možnosť, aby Stadler požadoval výplatu vo výške miliónov eur. Teraz dostane odstupné nižšie než jeden milión eur.

Zvyšnú časť, ktorú by mal podľa pôvodnej dohody získať, mu bude vyplatená len v prípade, že trestné pojednávanie  v Nemecku bude ukončené bez odsúdenia. Stadler začal pracovať pre Audi a skupinu Volkswagen v roku 1990. Členom predstavenstva Audi bol od roku 2003 a jeho šéfom sa stal o štyri roky neskôr.

Členem predstavenstva Volkswagenu je od roku 2010. Súčasná zmluva mala Stadlerovi vypršať na konci roku 2019. Prokuratúra vyšetruje Stadlera kvôli podozreniu z podvodu a falošnej reklamy v súvislosti s emisným škandálom Dieselgate.

Stadler je podozrivý, že schválil predaj áut s falošnými emisiami, vedel o manipuláciách, alebo ich prinajmenšom úmyselne ignoroval. Stadlera zadržali kvôli obavám, že by sa mohol snažiť ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie.

Bol to jediný vrcholný manažér nemeckého koncernu, ktorý zostal na svojom mieste po zemetrasení v rámci aféry Dieselgate. Stadlera vo funkcii zatiaľ zastupuje šéf predaje Abraham Schot. V júli  Volkswagen angažoval manažéra automobilky BMW Markusa Duesmanna, o ktorom sa špekuluje, že by mohol prípadne Stadlera nahradiť.

-jj-

AudiDieselgateemisieRupert StadlerväzenieVolkwagen
Komentáre (0)
Pridať komentár