So slnečným pohonom naprieč Austráliou!

Stella Vie, holandský “rodinný sedan”, vyhral diaľkové preteky solárnych automobilov World Solar Challenge.

Začiatkom tohto mesiaca 30. svetová solárna výzva začala v Darwine v Austrálii a 42 súťažiacich sa usilovalo o víťazstvo. Na konci 3.022 kilometrov dlhých pretekov z Darwinu do Adelaide prišiel do cieľa v špičkovej triede Cruiser Solárny tím z Eindhovenu (Holandsko), ktorý so svojim „rodinným automobilom“  Stella Vie prekonal všetkých konkurentov v špičkovej triede Cruiser.

     

Solárne vozidlo Stella Vie využíva jedinečnú platformu Solar Navigator od spoločnosti Connected Urban Transport spoločnosti Ericsson. Jej technológia analyzuje aj údaje o premávke a počasí na optimalizáciu efektívnosti jazdy. Softvér vedie vodiča napríklad aj na také parkovacie miesto, kde auto dokáže zachytiť najviac slnečnej energie.

Platforma Solar Navigator bola rozhodujúca pre úspech holandského tímu a pomohla mu získať 80 bodov efektívnosti počas pretekov; tím na druhom mieste získal len 38 bodov efektívnosti.

Zatiaľ čo Stella Vie vyzerá značne odlišne od dnešných konvenčných sedanov, organizátori akcie uviedli, že všetky súťažné vozidlá poskytovali očakávané vlastnosti luxusných alebo rodinných automobilov.

„Tieto neuveriteľné solárne automobily boli navrhnuté s ohľadom na obchodný úspech,“ uviedol riaditeľ pretekov Chris Selwood. „Naznačujú budúcnosť solárno-elektrických vozidiel,“ dodal. „Keď je vaše auto zaparkované doma, môže dobíjať batérie a prípadne dodávať energiu späť do siete.“

World Solar Challenge zahŕňa tri triedy: “Challenger”, “Cruiser” a “Adventure”.

V triede “Cruiser” súťažia vozidlá s dvoma alebo viacerými sedadlami a v podstate elegantnou karosériou.

Vozidlá v triede “Challenger” sa zameriavajú na priamu rýchlosť a autá “Adventure” nie sú v skutočnosti konkurenčné; v tejto triede súťažia už predtým postavené vozidlá, ktoré sa opakovane  zúčastňujú podujatia, zvyčajne s novými tímami, ktoré ich pilotujú.

Hoci čisto solárne poháňané autá sú ďaleko od sériovej výroby, niektoré z technológií, ktoré zdokonaľujú, sľubujú využitie automobilkami v budúcnosti.

Napríklad Audi a Alta Devices nedávno ukázali priesvitnú solárnu jednotku, ktorá dokáže zachytávať a ukladať energiu zo sklenených striech áut.

Solárne články by mohli napájať elektrickou energiou napríklad príslušenstvo vozidla, ako je klimatizácia, vyhrievané sedadiel, navigácia a Audi verí, že jedného dňa dokážu dobíjať batériu na pohon motora elektrického vozidla.

(šr)

holandský "rodinný sedan"Stella Vievyhral diaľkové preteky solárnych automobilov World Solar Challenge.
Komentáre (0)
Pridať komentár