Hot-hatch na baterky (nie "na baterky"!) uviedol Daimler

Je “elektricky inteligentné áčko”, čiže EQA, predobrazom športiaka, alebo rovno dvojdverovej verzie budúcej triedy A?

Označenie by tomu nasvedčovalo.  Pripadá mi ako zaujímavý športovo vyzerajúci kompaktný hatchback. Alebo kupé? Nadväzuje na sedan Concept A z autosalónu v Šanghaji s obdobnými štylistickými prvkami. Čistý a sexy dizajn atraktívneho vozidla s vyváženými proporciami i krátkymi prevismi vznikol pod vedením šéfstylistu Daimleru Gordena Wagenera, ostré hrany boli v značnej miere eliminované. Výklopná zadná stena mu chýba, takže má skutočne len jeden pár dverí.

    

Elektrická štvorkolka?

Model EQA poháňajú dva elektromotory, ktoré dohromady dávajú viac ako 200 kW a 500 Nm. Jeden je vpredu, druhý vzadu, preto sa jedná o štvorkolku. Na výber má vodič taktiež dva pohonné programy. Nesú názvy Sport a Sport Plus, čo o zameraní auta hovorí jasne. Prispôsobujú rozdelenie krútiaceho momentu. Z pokoja na stovku kompaktný športovec zrýchli zhruba za 5 sekúnd. To neznie zle, však?

Lítium-iónové akumulátory s kapacitou 60 kWh vyrába dcérska spoločnosť Deutsche Accumotive a sú umiestnené hlboko v podlahe medzi nápravami. “Hot-hatch na baterky” prejde na jedno nabitie až 400 km. Možno ho nabíjať indukčne, pomocou domáceho wallboxu aj vo verejných staniciach? Rýchlonabíjačka zvládne naplniť články za menej ako desať minút tak, aby bol umožnený aspoň stokilometrovú akčný rádius.

Platforma je podľa oficiálnych informácií zaujímavá, rázvor sa natiahol na 2729 mm, čo už presahuje hranice súčasnej nižšej strednej triedy. Lenže celkovými rozmermi  d x š x v 4285 x 1810 x 1428 mm do nej hliníkovo striebristý EQA jasne patrí. Dostal veľkú sklenenú strechu a dvadsaťpalcové kolesá.

Dieter Zetsche, šéf Daimleru, povedal, že v nasledujúcich piatich rokoch uvedie koncern do (malo) sériovej výroby minimálne desiatku elektromobilov. Prvým vozidlom bude už o dva roky EQC vyplývajúci z vlaňajšieho parížskeho konceptu SUV Generation EQ, jeho rodiskom sa stanú Brémy. Mercedes-Benz už dnes ponúka mobilnú aplikáciu “Charge & Pay” pre platenie za dobíjanie a chystá spoluprácu s americkou sieťou ChargePoint, ktorá chce vstúpiť do Európy. Zatiaľ nedostatočná infraštruktúra dobíjacích staníc na starom kontinente (v USA ich spoločnosť prevádzkuje 33 tisíc) by sa tak v blízkej budúcnosti mohla rozrastať

Návrhové vyhlásenie

„S našou koncepciou EQA sme reinterpretovali našu dizajnovú filozofiu zmyselnej čistoty a vyvinuli sme moderný luxus do progresívneho luxusu pre našu značku EQ. Dosiahli sme ďalšiu úroveň čistoty,“ zdôraznil Gorden Wagener, šéf dizajnér Daimler AG. „S ohromujúcimi rozmermi, plynulými povrchmi, v kombinácii so stimulujúcou grafikou s využitím špičkových čiernych panelov, je to definitívne výrazné konštrukčné vyhlásenie: toto auto je jednoducho sexy,“ povedal zas hlavný dizajnér Gorden Wagener za EQA, o prvom celoelektrickom koncepčnom vozidle Mercedes-Benz v kompaktnom segmente. Vyvážené rozmery, zmyselné povrchy a povzbudzujúce grafické kontrasty z neho robia veľmi atraktívne vozidlo. Pridajte elektrickú mobilitu definujúcu budúcnosť a výsledkom je bipolarita emócií a inteligencie: výsledok je horúci a chladný súčasne.

Začiatok novej éry dizajnu

Puristický koncept EQA s dôrazom na povrchy a jasné kontúry dodáva vozidlu mimoriadne športový a moderný. Koncepcia EQA má potenciál sprostredkovať novú éru dizajnu. Vďaka krátkym previsom má Concept EQA dynamické a kompaktné rozmery. Krátke previsy, najmä v zadnej časti zdôrazňujú objem karosérie vozidla, zatiaľ čo integrácia modernej grafiky vytvára jedinečný športový charakter.

Animovaná 3D mriežka a osvetlená centrálna hviezda.

Namiesto konvenčnej mriežky chladiča je vozidlo vybavené čiernym panelom s integrovanou matricou LED vpredu, ktorá plynulo vyteká z kapoty. Tento čierny panel je virtuálna mriežka chladiča, ktorá sa môže úplne zmeniť prostredníctvom animovaného dizajnu vo virtuálnej mriežke. V programe “Sport” sa na mriežke zobrazuje horiace krídlo v horizontálnom formáte, zatiaľ čo v režime “Sport Plus” sú zobrazené vertikálne vzpery v štýle mriežky chladiča Panamericana.

Spoločné pre obidve varianty mriežky je osvetlená centrálna hviezda. Svetlomety zabudované do čiernej mriežky a spolu s animovanou 3D mriežkou vytvárajú novú tvár EQ. Značka denných svetelných svetiel odráža charakteristický vzhľad značky Mercedes-Benz. To podčiarkuje pocit športovosti.

Daimler (šr)

Daimler Concept a EQA
Komentáre (0)
Pridať komentár