Svetová premiéra nového Volkswagena up! GTI

Nový up! GTI je prináša genetické dedičstvo prvého modelu Golf GTI (110 k).

Kruh sa uzavrel 41 rokov po debute prvého modelu Golf GTI: na tohtoročnom stretnutí GTI pri jazere Wörthersee (24. až 27. mája) predstavil Volkswagen kompaktné, športové auto v duchu pôvodného GTI – up! GTI. Koncept a výkon motora 85 kW/115 k up! sú v podstate v súlade s Golfom GTI MkI, predstaveným v roku 1976, ktorého motor mal výkon 81 kW/110 k. Automobil má kompaktné rozmery, nízku hmotnosť, výkonný motor, športový podvozok a typické prvky GTI (vrátane červených pruhov v mriežke chladiča, poťahy sedadiel v “clark” tartane pattern).

    

Malé športové vozidlo určite prinesie novú dimenziu jazdnej zábavy do kompaktnej triedy. Typickým prvkom GTI je sofistikovaný športový podvozok. Dáva vozu agilitu podobnú ako u moderných motokár, ale ponúka aj vysokú úroveň komfortu.

Výrobná verzia up! GTI s maximálnou rýchlosťou 197 km/h up! príde na trh začiatkom roka 2018.

Nový up! GTI a prvý Golf GTI

Modelom up! GTI, spoločnosť Volkswagen vytvára most, ktorý spája štyri desaťročia, keď prvý model VW GTI začal v 70-tych rokoch demokratizovať prístup na rýchle cesty po celom svete – najmä na nemeckých diaľnicich. Tam, kde veľké a drahé športové vozidlá predtým nastavili tempo, sa náhle rozbehol nový kompaktný automobil Volkswagenu. Červený pruh v mriežke chladiča, čierne dvojité pruhy cez bočné prahy a čierny pruh na dverách batožinového priestoru okamžite pomohol identifikovať tento Volkswagen ako vozidlo kategórie  GTI. Jeho motor s výkonom 81 kW/110 k poháňal pohotovostnú hmotnosť len 810 kg a zrýchlil ju na 100 km/h za 9,0 sekundy. Najvyššia rýchlosť: 182 km/h.

Nový up! GTI pokračuje vo vývoji ľahkého športového vozidla kompaktných tvarov. Zvonka aj zvnútra sa podobá na pôvodné GTI. Jeho turbodúchadlom preplňovaný 1,0-litrový trojvalcový benzínový motor (TSI) s priamym vstrekovaním má pomere vysoký krútiaci moment 230 Nm medzi 2000 a 3500 otáčkami za minútu.

Kľúčové dáta sa naozaj čítajú ako Golf GTI MkI prenesené do súčasnosti. Hmotnosť: 997 kg, Vmax: 197 km/h, 0-100 km/h: 8,8 sekundy.

Najsilnejší up!

Je okamžite rozpoznateľný svojimi typickými znakmi GTI. Na prednej strane je napríklad červený pruh cez mriežku chladiča s plástovým vzorom. Nad ním je integrované logo GTI up! Krytka vonkajších spätných zrkadiel je v čiernej farbe; 17-palcové disky z ľahkej zliatiny boli úplne prepracované a majú obzvlášť elegantný vzhľad. up! GTI má športový podvozok, nižšiu svetlú výšku o 15 mm. Väčší spojler na okraji strechy zabezpečuje väčšiu prítlačnú silu na zadnú nápravu pre optimálnu manipuláciu pri vyšších rýchlostiach. Interiér zahŕňa prvky ako športový kožou potiahnutý volant, GTI radiacu páku a legendárny vzor sedadla “clark”. Faktom je, že tento GTI nevyzerá len ako prvý – aj jazdí ako prvý. Nový originál.

VW (šr)

 

Komentáre (0)
Pridať komentár