VW chce vyrábať bezemisné vozidlá pre Čínu

Volkswagen Group zameriava svoju budúcnosť na elektrický pohon.

Čína je už niekoľko rokov najväčším svetovým trhom automobilov a aj preto by sa mala stať hlavným ohniskom aktivít pre elektrické a bezemisné autá VW Group.

Automobilka plánuje nie menej ako osem nových alebo aktualizovaných elektrických  modelov pre čínsky trh značky Volkswagen, rovnako Audi, Škoda a domácich čínskych značiek zriadených Volkswagenom a čínskymi partnermi.

Volkswagen vyvinul konkrétnu platformu pre elektrické auto MEB, na ktorej predstavila niekoľko konceptov. Medzi ne patrí ID hatchback a ID Buzz a Budd-e ako homage klasickému mikrobusu. Architektúra MEB pre elektrické autá je jednou z troch v rámci koncernu VW. Ďalšou platformou je MLB-Evo, ktorú má použiť Audi pre svoj nadchádzajúci model elektrického luxusného crossoveru e-tron a treťou je Porsche J1, na ktorej má byť postavený výrazný štvordverový elektrický sedan Mission E.

Predseda predstavenstva koncernu Volkswagen Herbert Diess nedávno v sídle automobilky vo Wolfsburgu povedal, že Čína „bude naša základňa pre všetky elektrické vozidlá, ktoré vyrobíme.“ VW sa zaviazala predať asi 400 000 takzvaných “nových energetických vozidiel” v  Číne do roku 2020.

“New Energy Vehicle” je termín vytvorený zo strany čínskej vlády. Zahŕňa autá na elektrické batérie, plug-in hybridy a automobily s vodíkovými palivovými článkami.

Volkswagen očakáva, že na schválenie konečného návrhu na svoje prvé auto pre nový masový trh elektrických automobilov bude hatchback založený na koncepte ID. A koncept z dielne mladoboleslavskej automobilky, debutujúci na tohtoročnom autosalóne v Šanghaji, naznačí, aký bude koncernový  elektrický SUV, ktorý by sa mal dostať do predaja najneskôr v roku 2020. Nasledovať by mal mikrobus, podobný konceptu ID Buzz. Očakáva sa, že jeho výroba by mala štartovať v roku 2022.

Šéf koncernu VW Herbert Diess uviedol, že do roku 2025 chce predať 1 milión elektromobilov a že začnú vyrábať 30 rôznych elektrických modelov naprieč rôznymi značkami koncernu v nadchádzajúcich rokoch.

(šr)

 

VW chce vyrábať bezemisné vozidlá pre Čínu
Komentáre (0)
Pridať komentár