Škoda Felicia nestráca na kráse

Kabriolet zo šesťdesiatych rokov Škoda Felicia získal na Top City Classic Rally China 2016 ocenenie za najelegantnejšie automobil podujatia.

Auto vyrobené v roku 1960 prešlo počas etáp v okolí Pekingu a Šanghaja viac ako 1000 km bez jedinej závady, pripísalo si prvenstvo v jednej z rýchlostných skúšok a získalo aj čestné uznanie “Historical revival of the rally”.

Top City Classic Rally China sa skladá z dvoch samostatných častí: V Pekingu sa postavilo na štart 35 historických vozidiel a Youngtimer najrôznejších značiek, ktoré čakala trasa v provincií Hebei a cieľ v Zhingjiakou. S týždenným odstupom prebehla druhá časť rely v Šanghaji. Od slávnej televíznej veže Oriental Pearl Tower odštartovalo 36 klasických vozidiel, na trase zavítali okrem iného do antickými pamiatkami vyhláseného mesta Wuzhen a cieľ mali u nádherného jazera Quindao v provincii Zhejiang.

ŠKODA sa na pretekoch veteránov v Číne zúčastnila už v roku 2014, a to s autami Laurin & Klement 300 a Škoda Felicia, a práve vyhľadávaný kabriolet z šesťdesiatych rokov ju reprezentoval aj tento rok. Vozidlo vyrobené v roku 1960 prešlo celkovou renováciou priamo v Číne, a to za výraznej podpory a spolupráce špecialistov Múzea Škoda v Mladej Boleslavi.

Škoda Felicia sa vyrábala v rokoch 1959 až 1964 a nadviazala na obľúbené otvorené autá Škoda z pred- a povojnovej produkcie. Automobil vynikal elegantne strihanutou karosériou s nadčasovými tvarmi a stal sa aj jedným zo symbolov spoločenského obrodenia v Československu v polovici šesťdesiatych rokov. Zákazníkov si získal aj bohatou výbavou a vnútornou priestrannosťou. Celkovo sa vyrobilo 14 863 áut Felicia a Felicia Super, dnes ide o veľmi cenených a vyhľadávaných veteránov.

ŠKODA AUTO patrí k automobilkám s vôbec najdlhšou tradíciou, histórie výroby dopravných prostriedkov v Mladej Boleslavi je dlhá už 121 rokov. Podnik založený v roku 1895 Václavom Laurin a Václavom Klementom začal s produkciou bicyklov a krátko na to aj motocyklov, v roku 1905 vyšiel z brán továrne prvý osobný automobil. Dnes je ŠKODA AUTO globálne pôsobiaca spoločnosť, ročne predáva viac než milión automobilov a je zastúpená na viac ako 100 trhoch sveta. Najširšia modelová paleta v histórii značky vzniká v 14 výrobných závodoch v Európe a Ázii.

Od vstupu na čínsky trh v roku 2007 a začatie lokálnej výroby modelu Octavia sa datuje úspešné partnerstvo so spoločnosťou SAIC Volkswagen. Za uplynulých deväť rokov sa obom partnerom podarilo značku Škoda na náročnom a veľmi dynamickom čínskom trhu úspešne etablovať a predať tu už viac ako 1,8 milióna vozidiel.

Škoda Media Services (šr)

FeliciaŠkoda
Komentáre (0)
Pridať komentár