Volkswagen: výroba vo Zwickau a 25 rokov Golf Country

Mesto Zwickau bolo v minulosti známe výrobou ľudového automobilu z východného Nemecka Trabant. Po páde železnej opony továreň prebral Volkswagen a odvtedy tu vyrobil už 5 miliónov automobilov.

Volkswagen v tejto továrni oslavuje významné jubileum. Výroba vozidla s poradovým číslom 5 000 000 je veľkou oslavou. Jubilejným modelom bol Volkswagen Golf Alltrack s 1,8-litrovým štvorvalcom TSI a výkonom 132 kW (180 k).

Motor je spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom všetkých kolies 4Motion. Od výroby prvého novodobého vozidla v tejto továrni prešlo viac ako 25 rokov. Prvý model, ktorý zišiel z výrobných pásov, bolo Polo 21. mája 1990.

Dnes tu vyrábajú vozidlá Golf, Golf Variant, Passat, Phaeton, motory TSI a karosérie pre Bentley Continental. Generálny zástupca Volkswagenu, Prof. Dr. Siegfried Fiebig poďakoval všetkým zamestnancom za ich úsilie a označil túto udalosť za medzník v histórii továrne.

Cieľom je tiež prekonať 300 000 vyrobených automobilov ročne a postupne zvyšovať produkciu. Volkswagen je tiež prvou automobilkou v Sasku, ktorá prekonala 5 miliónov vyrobených vozidiel v 110-ročnej saskej automobilovej tradícii.

Predchodcom modelu Golf Alltrack bol Volkswagen Golf Country, ktorý vyrábali v jeho druhej generácii. Automobil začali produkovať pred 25 rokmi. Model stanovil nové štandardy v oblasti novodobých vozidiel s koncepciou SUV.

Základom bol pohon všetkých kolies z Golfu II Syncro. Koncept predstavili na autosalóne v Ženeve v marci 1989. Základný model Golf Syncro CL vyrábali v továrni vo Wolfsburgu. Automobily potom dopravili do rakúskeho Grazu, kde ich upravili na Golf Country.

V Steyr Daimler Puch dostal Golf pomocný rám z oceľových trubiek, zosilnené pružiny, ochranu podvozka z ocele a zvýšenú svetlú výšku na 18 cm. Vpredu a vzadu pribudol ochranný rám a rezervné koleso našlo svoje miesto na zadných dverách.

Do prednej masky pridali hmlové a dodatočné svetlomety. Z celkovo vyrobených 7 735 kusov za 1,5 roka predávali tiež 2 špeciálne edície. Prvou bol Golf Country Allrounder v lesnej zelenej farbe a druhou Chrome Edition.

Prvá verzia bola funkčným modelom do terénu a druhá na seba strhla pozornosť pre veľa chrómu v exteriéri. V interiéri pribudla pravá koža, elektricky ovládané prídavné kúrenie Webasto a strešné okno.

Celkovo predali 558 modelov Chrome Edition. Ešte exkluzívnejšie boli verzie Wolfsburg Edition, z ktorých vyrobili približne 50 kusov a boli určené iba pre zamestnancov Volkswagenu. Pohonnou jednotkou bol GTI motor. V súčasnosti je Golf Country vyhľadávaným zberateľským artiklom.

MM, Volkswagen

5 miliónov vozidiel zo ZwickauGolf CountryVolkswagen
Komentáre (0)
Pridať komentár